Fontos közlemény érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Oktatókórháztól!
Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány legfontosabb tennivalóiról, gyermeke, beteg hozzátartozója érdekében, kérjük, olvassa el az alábbi sorokat!

A fertőzések terjedésének csökkentése, illetve a bent fekvő betegeink és intézményünk dolgozói egészségi állapotának megóvása érdekében kérjük a lakosságot, intézkedéseinket szigorúan tartsák be, ezeket osszák meg másokkal is! Az intézkedések az SZSZBMK mind a négy tagkórházának és telephelyeinek járó- és fekvőbeteg-ellátását érintik.

1. Szigorú látogatási tilalom van kórházainkban! A Gyermekosztályaink fekvőbeteg-részlegein ez azt jelent, hogy EGY gyermekkel EGY hozzátartozó lehet bent, a hozzátartozók pedig nem váltogathatják egymást! A felnőtt osztályokon a látogatás csak engedéllyel és különleges esetben történhet (például haldokló látogatása, illetve súlyos állapotú, önellátásra képtelen betegek esetében).

2. Kérjük, mielőtt felkeresi a szakrendelőt, tájékozódjon telefonon az adott szakrendelésről. Jelenleg a sürgős esetek ellátása folyik.

3. Ha felvetődik a koronavírus gyanúja (köhögés, láz, és az elmúlt két hétben járt fertőzött területen, elsősorban Olaszországban, Kínában, vagy az óvodai, iskolai csoportban, illetve munkahelyén koronavírus gyanúja merül fel), NE JÖJJENEK a kórházba! Hívják a háziorvosukat, aki eldönti, mit kell tenniük gyanú esetén! Azok a betegek, akik sürgősségi ellátásra érkeznek a fenti tünetekkel, amennyiben lehetőségük van rá, használjanak szájmaszkot, és tüneteiket azonnal jelezzék a Sürgősségi Osztály információs pultjánál!

4. A kiírt műtétek, vizsgálatok, előjegyzések, kontrollok elmaradnak, a járvány ideje alatt csak sürgős, életveszélyes esetekben vagy állapotromlás fennállásának veszélye esetén végezzük el ezeket a beavatkozásokat. Ezzel valamennyi telephelyünkön korlátozásokat és a működés átszervezését kell kezdeményeznünk a sebészeti, ortopédiai, urológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, traumatológiai, idegsebészeti és gyereksebészeti szakmákban. Betegeink kiértesítését elkezdtük.

5. Receptek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül (EESZT, https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) elektronikus recept formájában is felírhatóak, nincs szükség a papír alapú receptekre a felírt gyógyszerek kiváltásához.

6. Az intézményünkben végzett diagnosztikai eljárások (laboratóriumi vizsgálatok, RTG, UH, CT, MR, izotóp, osteoporosis) leletei felkerülnek az EESZT-be, onnan letölthetőek, szükségtelen tehát a papír alapú leletek személyes átvétele, ezért szünetel a leletkiadás.

7. 2020. március 16-tól szünetel a tüdőszűrés. Kizárólag olyan munkavállalók szűrését végezzük, akiknek foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beutalón igazolja, hogy a vizsgálat a munkavégzéshez, munkába álláshoz elengedhetetlen. A tüdőszűrést elvégezzük azonban olyan esetekben, ahol azonnali teendőkre van szükség, például TBC kontaktfelderítés esetén. Az Emlőcentrum csak sürgős esetekben végez vizsgálatokat, ilyenek a klinikai vizsgálatok és daganatgyanús esetek diagnosztizálása. Tünetmentes, időponttal rendelkező pácienseinket kérjük, most ha tehetik, ne jelentkezzenek vizsgálatra.

8. A vérkészletek biztonsága érdekében az OVSZ csak sürgős céllal tud vért és vérkészítményt biztosítani, emiatt a tervezett és halasztható műtéti beavatkozásokat átütemezzük. A beteget a kezelőorvos tájékoztatja.

9. NAGYON nagy figyelmet fordítsunk az alapos szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, ezt tanítsuk nap mint nap egymásnak is!

Kapcsolattartási jogok

  • A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
  • a súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
  • a beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.

Csomagküldés

Kórházaink lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak, hogy a bent fekvő betegek részére csomagot juttassanak el, illetve a betegek hazaküldhessenek személyes tárgyakat.

Kérjük a hozzátartozókat, hogy a betegek részére összeállított csomagok pénzt, nagyobb értékű árut (műszaki cikk, telefon, egyéb) ne tartalmazzanak! A csomagban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért felelősséget nem tudunk vállalni.

A csomag összeállításakor az általános ruházati, tisztálkodási és használati eszközöket, a kevésbé romlandó élelmiszereket, egyedi gyógyszerek, valamint vitaminok pótlását részesítsék előnyben.

Kérjük, hogy a csomagot – lehetőség szerint – lezárva, a beteg adataival ellátva (név, osztály, kórterem) a kórház főbejárati portáján, hétfőtől vasárnapig 07-10, illetve 15–18 óra között adják le. A csomagokat az őrző-védő cég munkatársainak segítségével juttatjuk el az osztályokra. A csomag átvételekor átvételi elismervényt nem adunk.

A betegek által hazaküldött csomagokat még aznap vigyék el, megőrzésére nincs lehetőségünk!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban minden nap összeül a koronavírus operatív bizottságunk, és a helyzettől függően napról napra új döntéseket hozunk a megfelelő betegellátás érdekében!

Jelenleg a látogatási tilalom további szigorítása zajlik, új elkülönítőket alakítunk ki.

Kérjük, kövesse a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház információit és ossza meg másokkal is!