Fontos döntések a szünet előtti utolsó közgyűlésen

A napirendek tárgyalása előtt Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója, Babicz Béla Díjat vehetett át dr. Agárdy Miklós Tamás háziorvos és Pócsiné Juhász Andrea körzeti ápolónő. Címzetes főorvosi címet kapott dr. Csémy László, dr. Dankó Zsuzsanna és dr. Varga Katalin. Képzőművészeti ösztöndíjban részesült Aranyász Zita textilművész és Huszthi Edit látványtervező. Nemzetközi sportsikeréért emlékplakettet kapott Papp Klaudia a Nyíregyházi Kosársuli Utánpótlás Kosárlabda Egyesület igazolt sportolója. A két közgyűlés között történt események tárgyalása során a polgármester több kérdést is kapott a NYÍRVV Kft. bírósági ügyével kapcsolatban. Dr. Kovács Ferenc határozottan cáfolta azt a pletykát, hogy a korábbi ügyvezetőt tanácsadóként újra foglalkoztatná a városüzemeltető cég. Az ellenzéki pártok újra felvetették, hogy az önkormányzati cégek tulajdonosi jogának gyakorlása kerüljön vissza a közgyűlés hatáskörébe. A polgármester azt mondta, 2010 előtt több olyan ügy volt a városban, amely indokolta a jelenlegi rendszert, egy külön vagyonkezelő létrehozása messzebbre vinné a feladatokat a hivataltól, most viszont egy belső referatúra segíti a munkáját. A polgármester a helyzetre példát is mondott, a mostani bírósági ítélet után az ügyvezető lemondott, ezt rögtön elfogadta, másnap kinevezte az új vezetőt, mert fontos a városüzemeltető, de persze minden önkormányzati cég folyamatos, biztonságos, szakszerű működése. Ha ez holnap történik a közgyűlés hatáskörében, akkor rendkívüli közgyűlést kell összehívni, vagy megvárni az augusztusit. Tehát a közgyűlés nem képes operatívan ilyen üggyel foglalkozni. Ugyanakkor hangsúlyozta, aki törvénytelen, vagy a város érdekét nem szolgáló dolgot tapasztal, bármikor jelezheti.

 

ESÉLYEGYENLŐSÉG ÉS ÉRTÉKTÁR

 

További képekért kattintson a fotóra!

A képviselők felülvizsgálták a Helyi Esélyegyenlőségi Programot, amely helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll. A helyzetelemzésben áttekintették a településen élő hátrányos helyzetű társadalmi csoportok képzettségi, lakhatási, foglalkoztatási, egészségi, szociális és területi mutatóit, esélyegyenlőtlenségi problémáit. Előkészítették a következő óvodai évet is, szeptembertől várhatóan 3989 fő gyermek jár majd önkormányzati óvodába. Napirendre került a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság első félévben végzett tevékenysége. Idén az értéktárba Kéry Péter, a Nyíregyházi Televízió egyik alapító operatőrének Nyíregyháza és környéke történelméről, természeti értékeiről, néprajzáról szóló filmalkotásai, és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye kerültek be. A közgyűlés tájékoztatót hallgatott meg a Nyíregyháza Spartacus FC Kft.-vel kötött szponzori szerződés teljesüléséről. A labdarúgó csapat a bajnoki évadot az NB II-ben a 12. helyen zárta, így az NB l-es bajnoki osztályba kerüléshez kötött egyszeri 50 millió forintos szponzori díjra nem jogosultak.

 

JÉGPÁLYA ÉS SÓSTÓ HOTEL



A képviselők tanácskoztak a Szabolcsi Jégsport Egyesület által elnyert pályázati összegből az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanon létesítendő fedett jégpálya megépítésével kapcsolatos feladatokról. A pénzügyi együttműködéssel a jövő év tavaszára elkészülhet a régen várt beruházás.
A közgyűlés elfogadta a Hotel Sóstó négycsillagos szálloda fejlesztési projekt finanszírozásával kapcsolatos feltételrendszert. A 3,1 milliárd forintos támogatást jóváhagyta a Modern Város Programok Bizottsága, a projekt lezárultával a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. a tényleges befektetése arányában tulajdonjogot szerez a telek kivételével. A hotel üzemeltetésére nyilvános, koncessziós pályázat kerül majd kiírásra.

 

FEJLESZTÉSEK A TOP-FORRÁSOK TÁMOGATÁSÁVAL

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több pályázat benyújtásáról is döntöttek a képviselők. Az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése felhívás keretében épületfelújításra, valamint a hajléktalanok 24 órás egészségügyi ellátását szolgáló épület építésére és eszközbeszerzésre közel 408 millió forintot szeretnének elnyerni.

A Nyíregyházi Állatparkban az Indiaház és Madárröpde létesítésére 830 milliós támogatást igényelnek. A Csomópont és Kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán című programot 680 milliós segítséggel lehet folytatni többek között a Honvéd, a Kiss Ernő és a Fészek utcákon. A Nyíregyházi Szabadtéri Színpad rekonstrukciója és a Kiserdők területének funkcionális bővítése pedig 1 milliárd 150 millió forintos pályázattal valósulhat meg, ebben érintett lesz a Nefelejcs-Géza-Mák-Hunyadi utca által határolt terület is.

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kiemelte, nagyon örülnek ezeknek a forrásoknak, hiszen a közlekedésfejlesztésben, a kerékpárutak komfortosabbá tételében is jelentős szerepük van. Fontos lesz például a kórháznál Kállói és az Ady Endre utcai csomópontban a körforgalom megépítése a nagy forgalom kezelése szempontjából.

Nagy László szocialista önkormányzati képviselő azt mondta, eredményes és folyamatos a TOP-os pályázatok benyújtása, de egy kis ellentmondást is lát abban, hogy az egyik plakáton az áll, állítsuk meg Brüsszelt, a másikon pedig azt olvashatjuk, hogy az unió támogatásával milyen fejlesztések valósulnak meg.

Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője szerint egy komplex anyag készült a TOP-os források további felhasználására, amelyeket a város fejlődése érdekében természetesen támogatnak. Ezek olyan infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaznak, amelyek sok területen oldják meg a lakosság problémáit.
A napirendek tárgyalása után a képviselő-testület a önkormányzatokról szóló törvény alapján közmeghallgatást tartott, ahol a város polgárai és társadalmi szervezetei a helyi közügyeket érintő témákban kérdezhettek és javaslatokat tehettek.

Szoboszlai Tibor
Fotó: Szarka Lajos