Folytatódó polgármesteri fásítási akció, ezúttal a Hősök terét díszíti új fasor
Képünkön dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Ulrich Attila alpolgármester ülteti az egyik fát a Hősök terén.

Az elmúlt nyolc esztendő például ezernyi fával, 70 km kerékpárúttal és 100 játszótérrel gyarapította Nyíregyházát. Most, a polgármesteri fásítási akció eredményeként újabb kilenc gazdagítja a belvárost, az ámbra fasor szerda reggeli ültetésében dr. Kovács Ferenc is közreműködött a Hősök terén.

Csak az elmúlt néhány hónapban is jelentős számú fa került a földbe a négysávosra bővített Szegfű utca mentén, majd a Honvéd utcán frissítették a zöldfelületet és a Borbányai Petőfi iskolások is megtették a magukét. Ezúttal a Városalapítók szobrától a Kormányablakig egy jól megtervezett program szerint került 9 ámbrafa az előkészített földbe.

Zöldebb és egészségesebb város

Nyíregyháza polgármestere az új fasor kapcsán emlékezett a kezdetekre.

2011 tavaszán az Iskola utca - Országzászló tér saroktól kezdődően ültettük az első fasort, hiszen akkor a polgármesteri programom része is volt. Azt mondtam, hogy Nyíregyháza egy csodálatos város, bár nincsenek hegyeink, tengerpartunk, folyóink, de egyébként minden adott. Nagyon szép zöld parkjaink vannak, és figyelnünk kell arra, hogy még zöldebb legyen a város és egészségesebb is. Egy szakember csapatot is felkértem, ők tettek egy javaslatot, ezek mentén történnek a fejlesztések.

– részletezte dr. Kovács Ferenc.

Ámbrafa ad majd árnyat

A NYÍRVV szakemberei több szempont miatt választották az ámbrafát. Ennek a növekedési habitusa, és az, ahogyan alkalmazkodik a klimatikus viszonyokhoz, épp megfelelő. Oszlopos fafajta, tehát felfelé törekszik, így a járdán és a parkolókban is helyet hagy a közlekedőknek. 4-6 év alatt éri el végleges magasságát, a 8-12 métert.

A termőtalajt kicseréltük abban a közegben, amit kézzel meg tudtunk mozgatni és elérhető. Tőzeget kevertünk a jobb átszellőzés és az átnedvesedés érdekében, illetve dréncsövet is tekertünk a gyökérzónába. Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy minél mélyebbre juttassuk a vizet, ezzel is segítve a fák növekedését és megmaradását.

– fogalmazott Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. irodavezetője.

Tudatos polgármesteri program

Az ámbra vélhetően jól viseli majd a szárazságot, a városi levegőt és a tömörödött talajviszonyokat. Ősszel gyönyörű lombszínével, karajos leveleivel kápráztatja el az arra közlekedőket.

Egy tudatos, átgondolt program szerint megyünk. Egymásra épülő, egymást erősítő fejlesztések, beruházások ezek. Másrészt arról szólnak, hogy egészségesebb legyen a városunk. Ezért lesz ebben az évben kész összesen 70 km kerékpárút, ezért készül el a 100. felújított, megépített játszóterünk. Ezernyi fát ültettünk az elmúlt 8 évben, és ezt folytatjuk is. S amit még kiemelnék, hogy ebben a városban működő cégek és a lakosság is a partnerünk. Köszönet érte!

– tette hozzá a polgármester.

Több helyen folytatják

És köszönet a Városüzemeltetésnek is a sikeres lakossági akciók miatt (Pl. „ültess egy fát a holnapért!”). A fásítási program a közműegyeztetések után a Törzs utcán, illetve a Szántó Kovács János úton folytatódik, de a tervek között szerepel a Korányi Frigyes utca is. Nyíregyháza ad otthont az Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének nyáron, a polgármesterekkel szintén telepítenek egy új fasort.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Hősök terén