Folytatódnak a Tirpák lakodalmas előkészületei

Készül a bejgli a szombati lakodalomra. Diós és mákos, pont ahogyan annak idején az ünnepi asztalon szolgálták fel. A skanzen holnapi nagyszabású eseményére már a tyúkokat is megkopasztották, elkészültek a levesbetétek és már a lakodalmas sátrat is felállították. Úgy tűnik, szinte minden készen áll a holnapi nagy napra.

 

 További képekért kattintson a fotóra!

A szervezők egy teljes lakodalmi szertartást mutatnak majd be autentikus módon, a vendégek érkezésétől egészen a záróakkordig, azaz a menyasszonytáncig. – Törekszünk arra, hogy az eredetinek megfelelő viseletekben, vagy ahhoz hasonlóban, olyan zenére, ami valóban abban a közegben, abban az időintervallumban lehetett, amit leírnak a források, ami a tánchoz, a viselethez hozzákapcsolódik. Ennek megfelelően figyelünk az étkezési szokásokra, a folklórra. Igazából azt szeretnénk, hogy a tirpák hagyományok nem abban újulnának meg, hogy megpróbálunk mindenáron valami nagyon régit, ugyanakkor értékeset elővenni és azt lobogtatni, hanem ezt a dinamikájában, ahogy még most is él kint Mandabokorban vagy Nagycserkeszen, vagy Debrőbokorban, ezt hangsúlyozzuk. Ezt próbáljuk meg egy mindenki által élvezhető műsorrá úgy összefogalmazni, hogy meglegyen a produkcióértéke, ugyanakkor hiteles is legyen – fogalmazott Szilágyi Zsolt etnográfus, koreográfus.

 

Huncutságok, játékok

 

– A holnapi nap folyamán a látogatók a lánykikéréstől kezdve a lakodalmas mulatságig követhetik nyomon, hogy hogyan is zajlott és zajlik mind a mai napig a tirpákoknál a lakodalom. A programban rég elfeledett szokásokat, játékokat, huncutságokat elevenítenek majd fel, amelyekbe maguk a látogatók is bekapcsolódhatnak. A lakodalomban már elfeledett bolondozások lesznek, a menyasszonyos háznál, onnan a templomig és még számos helyszínen. Elfeledett táncrendek elevenednek meg, pl. tűtánc, medvetánc, nyúltánc, amelyet legények táncolnak, nagyon érdekes. Lesz szívküldi, szakácsok tánca, ami szintén nincs már máshol – mondja Bihari Csilla, a Szabolcs Néptáncegyüttes tagja.

 

Tirpák lakodalom

 

A tirpákság hagyományait, kultúráját felelevenítő lakodalmi esemény holnap 11 órakor kezdődik a vőlegény búcsúztatásával a múzeumfalu jánkmajtisi portáján. Ezt követi a vőlegény hadának kieresztése, majd a menyasszony kikérése és búcsúztatása a Tirpák tanyán. Az esemény az esketéssel folytatódik, majd vacsorával és hajnalig tartó féktelen mulatozással zárul.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)