Folyamatosan nő a cukorbetegek száma

A 70-es évek elején még 3 százalék alatt volt a cukorbetegek becsült száma Magyarországon. Néhány évtized alatt ez a szám megduplázódott, sőt ma már elmondható, hogy minden családban legalább egy ember küzd a diabétesz valamely formájával. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a genetikai hajlam, valamint a stressz mind az okok közé sorolandó.

 

Több mint hétszázezer cukorbeteg

 

A becslések szerint Magyarországon 700 ezerre tehető a cukorbetegek száma, továbbá több százezren érintettek a betegségben. További százezrek pedig az anyagcserezavart megelőző állapotban vannak. A cukorbetegség hazánkban is járványméreteket kezd ölteni – hangsúlyozta dr. Gaál Zsolt, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház belgyógyász főorvosa.

 

Szűrővizsgálattal a megelőzés érdekében

 

A világ leggyakoribb anyagcsere-betegségének mintegy ötven fajtája létezik. Közülük a legveszélyesebb az úgynevezett 2-es típusú, amelyet észrevétlensége miatt alattomos kórnak is hív a népnyelv. A jellemzően felnőttkorban kialakuló betegség panaszt nem okoz, a betegek rendszerint túlsúlyosak, elhízottak, valamint magas vérnyomással küzdenek. Gyanakvásra ad azonban okot az állandó szomjúság, a megnövekedett vizeletmennyiség, a fáradékonyság, valamint az állandó éhségérzet. De figyelmeztető jel lehet még a súlyvesztés, a viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, továbbá a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is. A rendszeres szűrővizsgálat a betegség korai felismerésében nagy segítség lehet. A megelőzés érdekében pedig, életmódváltást sürgetnek a szakemberek. Bár a cukorbetegség ma még nem gyógyítható, de a megfelelő kezelésekkel, diétával, rendszeres mozgással a betegek életkilátásai jelentősen javíthatók.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)