Folyamatosan fejlesztik és újítják a városi parkokat, játszótereket, ám sok a rongálás

Pár nappal ezelőtt, augusztus 6-án adtak át egy teljesen megújult játszóteret a Korányi köz-Eperjes utcai tömbbelsőben. A Jósaváros egyik legrégebbi játszóterén növelték a zöldfelületet, új padokat, mászóvárat és új játékokat is kihelyeztek a környéken élők nagy örömére. Nyíregyházán ezzel együtt közel 100 játszótér van. Ezek felújítása, fejlesztése kiemelt célja a városnak.


A közterület-felügyelők, valamint a NYÍRVV munkatársai hetente többször ellenőrzik a játszóterek és parkok állapotát. Szinte rendszeresen regisztrálnak rongálásokat, sőt, lakossági bejelentéseket is kapnak például egy-egy lerúgott padtámláról, letört játszótéri eszközökről.

A helyreállításokat a városüzemeltető cég végzi

Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője elmondta:

A köztéri berendezéseket, illetve ezen felül a kondipark- és játszótéri eszközöket érintik leginkább a rongálási károk. A helyreállításra évente 6-7 millió forintot fordítunk. Érdemes kihangsúlyozni, hogy itt nem a használatból eredő, például kopási helyreállításról van szó, hanem szándékos rongálásról – ez kapacitásban is rengeteg problémát okoz nekünk, illetve nagyon sok pénzt elvesz olyan egyéb tevékenységektől, amelyeket fejlesztésre lehetne fordítani vagy még további szépítésre.

A Robinson dombi játszótérnél is látszik, több kerítéselemet kirúgtak az elmúlt időszakban – azokat folyamatosan pótolják a NYÍRVV munkatársai. Ám nemcsak a kerítéseket és a padokat rongálják a tereken, hanem a játszótéri eszközöket is.

Általában naponta 2-3 játszótérnél regisztrálnak, észlelnek kisebb-nagyobb rongálásokat és gyakori, főleg a hétvégi szórakozások után, hogy szemetesek maradnak a parkok, játszóterek, hiába vannak kihelyezett, hulladékgyűjtő szelencék.

A rendőrség és a polgárőrség is folyamatosan ellenőrzi a közterületek, az esetleges rongálásokat

Dr. Fedor Rita, a Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta:

A városban jól működő térfigyelő kamerarendszer működik, amely jelentős segítséget biztosít a felderítés során, több esetben hozzájárult már, hogy rövid időn belül sikerült a rongálás elkövetőit beazonosítani és elfogni. A rongálás – alapvetően a kárérték függvényében – lehet szabálysértés vagy bűncselekmény. Szabálysértés, hogyha a kárérték az 50 ezer forintot nem haladja meg, ez esetben a rongálás elkövetője 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, de akár elzárással is sújtható.

Bűncselekmény esetén pedig akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a rongáló.

 

Dér Vivien