Folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő emberek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye plébániáira

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök február 25-én az egyházmegye papjaihoz intézett körlevelében arra kérte a plébániavezetőket, hogy az üresen álló épületeiket tegyék alkalmassá arra, hogy a háború elől menekülő testvéreinket szükség esetén be tudják fogadni, valamint arra is felhívta a lelkipásztorok figyelmét, hogy a kialakult háborús helyzetre tekintettel bátorítsák a híveket a testvéri szeretet konkrét gyakorlására  – számolt be a hírekről a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

Ferenc püspök szükség esetén a Nyíregyháza-Borbányán található 20 db. kétágyas szobával rendelkező egyházmegyei lelkigyakorlatos házat is felajánlja menekültek befogadására, ebben az estben a meghirdetett lelkigyakorlatok elmaradnak.

A főpásztor felhívására több plébániáról is érkezett a hír, hogy családokat fogadtak be. Ezen lehetőségeket azért is tesszük közzé, mert az esetek nagy százalékában a menekült családok csak egy-két éjszakát vesznek igénybe a felajánlott szálláshelyeken, ezután továbbutaznak rokonokhoz, ismerősökhöz, így további családokat is tudnak fogadni ezeken a helyeken:

Nyírbátorban a Kelemen Didák lelkigyakorlatos házban jelenleg három család tartózkodik, Jánkmajtison, az egyházközségi zarándokházba szintén érkeztek családok. Nyíregyházán a főplébánia régi épületében található üres lakásba ma érkezik egy 11 fős család, Nyíregyháza-Borbányán a Szent László plébánia egy családot fogadott be, a szatmárcsekei plébániához tartozó Kölcsén található üres plébánián pedig jelenleg hét fő tartózkodik. Mátészalkán a Szent József karitász közösségi házban jelenleg tíz főt fogadtak: három édesanyát és hét gyermeket. Beregsurányban 150 állami gondozott gyermeket helyeztek el a helyi művelődési központban.

Készültségben van többek között Debrecenben a Szent István plébánia, Ófehértón a karitász csoport, amely a Szent Erzsébet házat teszik alkalmassá 30 fő befogadására. Dombrádon a helyi karitász csoportok, együtt a katasztrófavédelem szervezetével, mintegy 100 főnek tud éjszakai szállást biztosítani a település művelődési házában. 

Nagykállóban, Pusztadoboson szintén felkészültek menekültek elszállásolására. Pócspetriben a helyi karitász csoport közösségi házában is várják a családokat, valamint a régi plébánia épületébe. Beregsurányban is készül a régi plébániaépület, amely előreláthatóan hétvégére fogadóképes lesz.

Kérjük a további szállást felajánló egyházközségeket, közösségeket, hogy lehetőségeiket osszák meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetének központjával annak érdekében, hogy minél hamarabb el tudjuk helyezni a szállást igénylő családokat!

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász Központ (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrud, 30/116-5737).

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni: A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent), online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetének központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – CIB Bank 11100702-18792069-36000001

 

Forrás: Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegy