Folyamatosak az útfelújítások Nyíregyházán
Folyamatosak az útfelújítások Nyíregyházán

Javában zajlik a Tiszavasvári úti felüljáró felújítása. Március eleje óta a híd alatt dolgoztak a szakemberek, a héten azonban a felüljáró északi oldalán, amely átmeneti forgalomkorlátozásokkal jár. Jó hír, hogy a kivitelezés a tervek szerint halad, így minden adott ahhoz, hogy idén augusztusra be is fejezzék a teljes felújítást. Addig megvalósul többek között a biztonságos biciklis átvezetés is, ami az önkormányzat külön kérése volt a komplex rekonstrukció keretében.

Elkezdődött a Széchenyi utca felújítása

Elkezdődtek a Széchenyi utca felújításának előkészítő munkálatai. Dr. Kovács Ferenc polgármester Facebook-posztjában kifejtette, ez egy olyan konkrét projekt új eleme, aminek a részeként korábban megújult a Debreceni út, a Vasvári Pál utca és a Bethlen Gábor utca jelentős ré­sze, valamint a Blaha Lujza sétány. A jó gazdálkodás következtében maradványösszeg keletkezett, ennek felhasználásával tudják most megoldani a Széchenyi utca felújítását. A beruházás a Szarvas u. és nagykörút közötti szakaszt érinti, s a kivitelezőtől kapott tájékoztatás szerint a Szarvas utca felőli bontásokkal és az ideiglenes buszmegállók kialakításával kezdenek. Az érintett szakaszon a burkolat felújításán kívül megújul 4 autóbuszöböl, megtörténik a hiányzó járdaszakaszok kiépítése, illetve akadálymentesítése is.

A gyalogosok részére kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, míg a kerékpárosok részére biztonságos kerékpáros átvezetések létesülnek több helyen. A forgalombiztonság érdekében a Széchenyi utca, Szabolcs utca, Deák F. utca kereszteződésében, illetve a Zrínyi Ilona Gimnáziumot követő gyalogátkelőhelynél szűkítik az úttestet, a gimnáziumi gyalogátkelőhelynél pedig SafeCross okoszebra létesül. A beruházás során megvalósul a parkolóhely és a zöldfelület rekonstrukciója. A fejlesztés során mintegy 785 méter hosszan újul meg az útburkolat, valamint – ahogy azt már megszokhatták a hasonló jellegű beruházásoknál – 350 méter hosszan létesül bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmény. A kapubejárók meglévő burkolatát a szükséges helyeken elbontják, helyette aszfaltburkolatot alakítanak ki.

A kivitelezés várható befejezése: 2022. október közepe. Ez idő alatt forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Fejlesztik a Rozsrétszőlő bekötőutat

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 600 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Rozsrétszőlő bekötőút (Nyugati 1. u./Déli Ipari Park bekötőút) felújítása” című pályázat megvalósítására. A fejleszteni kívánt útszakaszon jelentős az árukiszolgálást és árumozgatást lebonyolító gépjárműforgalom, valamint a munkaerő-forgalom, ezért elengedhetetlen az útburkolat teljes körű felújítása, szabványosítása és megerősítése. A fejlesztés közvetlen célja a Rozsrétszõlõ bekötőút (Nyugati 1. u./Déli Ipari Park bekötőút) felújítása, szélesítése közel 1 kilométeren. A felújítás az ipari parkos körforgalomtól indul, része a Marso Kft. és Lukoil csatlakozásaival érintett bekötői útszakasz, majd a Marso Kft. kapubejáratával bezárólag ér véget. A fejlesztés eredményeként megvalósul Nyíregyháza külterületén a 35130 j. közút szabványosítása, szélesítéssel és a pályaszerkezet megerősítésével is, így az átépítés után jelentős növekedés várható a tehergépjármű-forgalomban. A projekt keretében a kivitelezés 2022. április 11-én kezdődik és tervezett időtartama előreláthatólag 7 hónap.

Megújul a Szarvas utca is

A „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” című pályázat keretében két nagyon jelentős útszakasz teljes felújítása valósul meg. A Szarvas utcán az útburkolat felújítása mellett megújul a 155 db meglévő parkolóhely, átépítik az autóbuszmegállókat. Megújulnak a gyalogos-átkelőhelyek és a járdaburkolatok. A Kereszt utcai kereszteződésében okoszebra létesül. Megvalósul a geometriai korrekciója a  Szarvas utca – Országzászló tér jelzőlámpás csomópontnak. A kivitelezés várható befejezése: 2022 októbere.

Április 11-tõl (hétfőtől) a Szarvas utca páros oldalán a parkolókat lezárták az Arany János utcai körforgalom és a Kereszt utca között. Az arra közlekedőknek sebességkorlátozásra és kisebb mértékű forgalomkorlátozásra kell számítani, a kétirányú forgalom biztosítása mellett.

Lezárták a Szent István utca bizonyos szakaszát

Kezdődnek a munkálatok a Szent István utcában is a nyertes önkormányzati pályázat keretében. Április 12-tõl (keddtől) a gépjárműforgalom elől lezárták a Szent István utca András utcai kereszteződés és a Nádor utcai körforgalom közötti útszakaszt. A lezárt útszakaszt a Bocskai utcán lehet elkerülni. A bevezetett forgalomkorlátozás alapján a Szent István utcán a Luther utca felől érkezők csak balra, az András utcára közlekedhetnek tovább. A Bocskai utca felől nem lehet behajtani az András utcára, valamint tilos lesz a Hunyadi utcáról egyenesen tovább haladni az András utcára. A beruházás keretében a Szent István utcán a burkolatfelújítás mellett megtörténik a Nádor utca csomópontjában lévő mini körforgalom és a Forgó utcai csomópont átépítése. Megújulnak a járdák és a gyalog-kerékpárutak, megvalósul a meglévő parkolók szabványosítása. A Béla utcai csomópontban SafeCross okoszebra gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. A kivitelezés várható befejezése: 2022 augusztusa.

Ötmilliárd útépítésre

Mint ahogyan azt még 2020 novemberében dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentette, ötmilliárd forint érkezett útépítésre városunkba a kormányzattól. Ennek köszönhetően tavaly kilenc városrészt érintően 18 utcában épült aszfaltos út, idén pedig további 27 utcában fog. A Gerely, az Íjász, a Vitorlás, a Búvár, a Horgony, az Árbóc, a Hegedű utca, a Tallér köz, a Hatház, a Szamóca utca, a Thököly–Törzs utcát összekötő út, a Hadobás, az Ereszalja, a Szarka, a Hajlás, a Főzde, a Fenyő és a Szamos utcában már aszfaltos úton közlekedhetnek a városlakók, és hamarosan így lesz ez további 27 utcában is. Ezek közül – sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként – három utcában, Felsőpázsiton a Sátor utcában, valamint Kisteleki­szőlőben a Meggyfa és Gömb utcákban épülhet meg hamarosan a szilárd burkolatú aszfaltos út. A három utcában összesen 2,74 km hosszan valósulhat meg a fejlesztés. Mindemellett az önkormányzat további húsz lakóutca tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást és kötött szerződést 2021 októberében. Az utóbbiak kivitelezésére a kész tervek alapján 2022 tavaszán indulhat a közbeszerzési eljárás, amely tervezetten az alábbi utcákat érinti: Muskotály köz, Füredi u. – Gömb u. összekötő, Csongor utca, Tölgyes szélesítés, Seregély utca I-II. ütem, Kacagó, Ha­dobás, Gyűrű utca I-II. ütem, Futó köz, Csabagyöngye, Hadik András utca, Bólyai tér, Jó utca, Tiszalöki út (Vargabokor), Acél, Apadó, Bor utca, Levél köz.