Folyamatos a parlagfüves területek felderítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Szeptember 15-én ismét a magasból ellenőrzik a szakemberek a megye parlagfüves fertőzöttségét. A hagyományos terepszemle mellett helikoptert és drónokat is bevetettek már az idei ellenőrzéseken.

 

Ezúttal repülőgépes felderítés során térképezik fel a megye teljes területét a mezőgazdász és növényvédelmi felügyelők. A szakemberek a parlagfüves területeket bemérik, jegyzőkönyvezik és lefotózzák, amely dokumentumok a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják.

A kormányhivatal az idei esztendőben is többször felhívta a gazdálkodók figyelmét a védekezés fontosságára és arra, hogy a szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás elvégzése. A gazdálkodók kötelessége a fertőzött részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása.

A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást. Amennyiben ez nem történik meg, eljárás indul és a parlagfüves terület nagyságtól függően 15.000-5.000.000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell. Ezt az összeget a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal