Folyamatos a buszmenetrend korrekciója: sűrűbb lesz hétvégétől a nyolcas, újraindul az 1/A
Folyamatos a buszmenetrend korrekciója: sűrűbb lesz hétvégétől a nyolcas, újraindul az 1/A

A hétvégétől sűrűbben fog közlekedni a nyolcas autóbusz és a vásártér újranyitásával egy köztes menetrenddel elindul az 1/A viszonylat is, mindez könnyen megoldható a május elsejével bevezetett új, átmeneti menetrend segítségével, mellyel gyorsan lehet reagálni a változásokra – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Ekés András. A helyi buszmenetrend átalakításában dolgozó tervező-szakértői csoport, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője hozzátette, a menetrend finomhangolása folyamatos, melyhez szívesen veszik a visszajelzéseket. Meglátása szerint az átmeneti menetrend nagy előnye a munkába járás egyre több esetben átszállásmentes biztosítása mellett a bevásárlóközpontok elérhetőségének könnyebbé tétele, az ütemesség, tehát könnyen megjegyezhető indulási időpontok, a csatlakozások tervezhetősége, ezzel együtt az utastájékoztatás színvonalának emelkedése is.

 

Bővebb, utasbarát szolgáltatás

Hónapok óta dolgoznak a szakemberek a nyíregyházi, helyi autóbusz-menetrend megújításán, a váratlan járványhelyzet kényszerű feladata volt, hogy hamar a megváltozott utazási szokásokhoz igazítsák a szolgáltatást. Ekés András szerint Nyíregyháza pozitívan állt hozzá az autóbusz-közlekedés járvány alatti fenntartásához, sok más várossal szemben jóval bővebb, utasbarátabb szolgáltatást nyújtva.

Utasszámlálás, igazodás az igényekhez

A májusban bevezetett átmeneti menetrendhez közel 10 napon át mérték minden egyes vonal minden járatán az utasszámot a járművezetők, illetve a nagyfoglalkoztatók a kiküldött kérdőívek segítségével jelezhették igényeiket. A mostani, átmeneti hálózat gyors kialakításához az adatbázis mellett építettek a korábbi hálózatra, beépítettek a véglegesre készülő tervekből és igazodtak a jelenlegi igényekhez, adottságokhoz.

A munkába járás feltételeinek javítása

– A módosított és most átmeneti jelleggel bevezetett hálózat legfontosabb célja, hogy a munkába járás feltételeit javítsa. Mégpedig úgy, hogy a nagyfoglalkoztatókat most már sokkal több irányból és átszállásmentesen éri el, szemben azzal, hogy eddig az autóbuszok nagy része az állomásról indult, s ha valaki egy távolabbi városrészből érkezett, akár a Jósaváros, Örökösföld felől, akkor át kellett szállnia. Most erre nincs szükség, az új, műszakos járatok, a 90 és 96 közötti számot viselő autóbuszok átszállásmentesen érik el mind a LEGO-t, mind az Electrolux, illetve a Michelin környékét – emelte ki Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

Összevont, összehangolt viszonylatok

Mivel a járvány alatt lecsökkent az utasszám, például a 2-es és 4-es autóbuszcsaládon összevonták az alapjáratot és az elágazó viszonylatokat, így stabilabbá, kiszámíthatóbbá vált a menetrend és jobbak lettek az átszállási kapcsolatok is. A 17-es, 23-as esetén a kórház, illetve a Törzs utca érintése is szempont volt, egymással hangoltan közlekedtetve. Javították a bevásárlóközpontok elérhetőségét, a 7-es és 18-as összekötésével a Vasútállomástól a Jósaváros érintésével érhető el a TESCO környéke, valamint Örökösföld.

Könnyen megjegyezhető, ütemes menetrend

Az ügyvezető kiemelte, az egyik tervezési alapelv volt az ütemes menetrendek kialakítása. Jellemzően óránként ugyanabban az időpontban ismétlődnek a buszok indulási időpontjai, így összehangolhatóak a viszonylatok, a közös szakaszokon tervezhetőek az átszállások és a csatlakozások.

Könnyebb lesz sűríteni, alakítani

Ekés András kiemelte: – A rendszer május elsejével indult, s ahogy vissza fog térni a normál kerékvágásba az élet, ezek az ütemes menetrendek könnyen sűríthetők, mivel a menetrend logikájából adódóan az indulási időpontok csak kismértékben fognak változni és óránként mindig eggyel, kettővel, hárommal több indulás lesz majd egy-egy autóbuszvonalon. Ilyen sűrítések el is fognak indulni.

Több nyolcas, újrainduló 1/A

– Azzal, hogy kinyit az állatpark és várhatóan Sóstógyógyfürdőre többen fognak látogatni, így hétvégétől sűrűbben fog közlekedni a nyolcas autóbusz, nagyobb kínálat lesz Sóstógyógyfürdő felé, illetve a vásártér megnyitásával elindul az 1/A autóbusz is, egyelőre még egy köztes menetrend alapján, de néhány napon belül, látva a viszonylat utasszámait, ott is megjelenik egy mostani igényekhez igazodó és folyamatosan frissíthető menetrend – folytatta a Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

Nőtt a tájékoztatás nívója

A tervezői-szakértői csapat vezetője hangsúlyozta, változott az utastájékoztatás színvonala is. A menetrendek egyszerűségéből adódóan könnyebb tájékozódni, a megállókban az ottani indulási időpontokat lehet találni, készültek a tájékozódást segítő hálózati térképek, olyanok is, melyek az új, műszakos járatokat, valamint a városrészek elérhetőségét ábrázolják.

A visszajelzések alapján végzik a finomhangolást

Ekés András hozzátette, napi szinten tekintik át az önkormányzat szakembereivel és volánbuszos kollégákkal – akikkel szintén partneri az együttműködésük – a visszajelzéseket, észrevételeket. Ezeket várják is, hiszen ezek alapján látják a módosítások, finomhangolások szükségességét, illetve azt, hogyan váltak be a módosítások. Mindezt a rövidesen kezdődő újbóli utasszámlálás is segíti. Volt már rá példa, hogy azonnal próbálnak segíteni, kórházi eljutások, átszállások esetén. Az ügyvezető jelezte, lehet, hogy a korábbiakhoz képest nem ugyanabban a megállóban vagy nem ugyanarra a viszonylatra kell szállni, de minden műszakhoz biztosítottak az eljutások.

Részletek a weben

A menetrendek és térképek elérhetőek a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon, valamint a városi webportálon, a nyiregyhaza.hu oldalon is, a korábban a témában írott összes tájékoztató cikkel egyetemben.

Az alábbiakban pedig összegyűjtöttük a témában eddig megjelent cikkeinket: