Színes térkép mutatja az átmeneti menetrendben érvényes buszhálózatot – Van több újdonság
Fotó: Szarka Lajos

Egyre több buszmegállóban láthatóak az új térképek, amik a május elsejétől bevezetendő menetrend járatait mutatják meg, színesen, az európai nagyvárosokban megszokott technikák szerint. S a napokban kikerülnek az adott megállókhoz tartozó indulási időpontokat tartalmazó tablók is, amik egyébként már most böngészhetők a szolgáltató honlapján, a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon. Kedden a teljes menetrendi hátteret mutattuk be részletesen, amit most is láthatnak a nyiregyhaza.hu városi webportálon, ezúttal pedig a városháza szakértője nyilatkozott a Nyíregyházi Televíziónak a témában, aki az átmeneti menetrend bevezetésének hátteréről is szólt.

– Az új menetrend bevezetéséig a táblázatokat végig ki kell cserélni, nemcsak azért, mert furcsán néznek ki, hanem mert egy új menetrend fog elindulni és az teljesen átlátható lesz reményeink szerint. Ez a menetrendi tábla, térkép pedig a modern, európai nagyvárosok technikájára készült el. Ebben a formában annak az utasnak, aki valahová konkrét céllal közlekedik, jó információt tud adni. Reményeink szerint ehhez még egy applikáció is fog társulni, így még könnyebben fogják tudni szervezni az utasok a közlekedésüket – Pató István az egyik belvárosi buszmegállóban mutatta a Nyíregyházi Televíziónak az új, májustól érvényes átmeneti menetrend színes térképét, ami felett nemsokára az ottani járatok menetrendjei is láthatóak lesznek, mégpedig az adott megállóra érvényes indulási időpontokat tartalmazva.

Segítő újdonságok

A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője szerint ez az újdonság segíti majd az áttekinthetőséget. A másik előnye a változásoknak, hogy rendszeresebben fognak járni a buszok, könnyen megjegyezhető időpontokkal, segítve és külön jelölve az átszállásokat, továbbá több olyan perjeles számozású busz is megjelenik, ami tulajdonképpen két járat összevonása, így az útvonaluk hosszabb lett, sűrűségük összeadódik.

A térképre kattintva elérhető a nagyítható PDF-formátumú változat

Átmeneti menetrend, a jelenlegi helyzetre

Pató István azt mondja, a város a Volánbusz Zrt.-vel nemrég kötött hosszú távú, 10 éves szerződést, így az önkormányzatnak és az ezt a területet felügyelő osztálynak jelentős szerepe van a mostani, átmeneti menetrend kialakításában. Régi terv volt a teljes reform, amit most részben átírt a koronavírus-világjárvány, ezért a szakértői-tervezői csapat, a Mobilissimus Kft. új megbízást kapott, hogy a jelenlegi helyzetre alkosson menetrendet.

Fontos a munkába járás kiszolgálása

– Nagyon sok más önkormányzatot is megnéztünk, megkerestünk, ki, milyen megoldással próbál reagálni a mostani helyzetre. Van, aki nagyon egyszerűen megoldotta a kérdést, bevezette a hétvégi menetrendjét és kész. Mi eleve abban gondolkodtunk, hogy ezt nem így kellene csinálni, tekintettel arra, hogy teljesen más helyzetet teremt ez a mostani időszak. Munkába kell járni az embereknek, tehát a munkába járás nagyon fontos, azt ki kell szolgálni. Főleg úgy, hogy nem lenne szerencsés, hogy a munkába járó utasok nagyon zsúfolt buszon közlekedjenek. Illetve felmértük azt is, hogy most milyen az utazási kedv, hányan utaznak. Tehát két irányban indultunk el: a nagyfoglalkoztatókat kerestük meg, és csináltunk egy menetrendi felmérést, amiben a Volánbusz kollégái segítettek nekünk.

Kórházak, bevásárlóközpontok

A nagyfoglalkoztatóknak ki kellett tölteni kérdőíveket, sokan ezt meg is tették, az alapján indítják el az új, 90-es számozású járatokat, jellemzően a nagy lakótelepek és ipari parkok között. De külön figyeltek a kórházak és a bevásárlóközpontok elérésére is, és természetesen utasszámlálást is végeztek. A nyiregyhaza.hu oldalon csak erről a részről szerdán külön cikk is készült, miközben a teljes, buszmenetrendet elemző anyag továbbra is elérhető a városi webportálon, míg a menetrend a maga teljességében a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon böngészhető.

Korrekciók a visszajelzések alapján

– Mindenütt lehetnek pontatlanságok, vagy lehetnek olyan korrekciók, amelyeket a későbbiek folyamán le lehet kezelni. Mindenütt van egy utánkövetés, minden menetrend bevezetésénél, ennél is lesz egy úgynevezett utánkövetés. Abban az esetben, hogyha hozzánk, a Volánhoz, a szakértőkhöz érkeznek olyan megkeresések, amit logikusan be lehet építeni a rendszerbe, azt meg fogjuk tenni.

Év végére készülhet el a végleges

Az osztályvezető azt is hozzátette, ha a vírus nem írja át a terveket, augusztusra elkészülhetett volna a teljesen új menetrend. Így viszont meg kell várni, míg normalizálódik a helyzet, s a felmérést pontosabb utazási adatok szolgálják. Így talán decemberre készülhet el a véglegesnek szánt új, amibe az átmeneti megkedvelt elemei mellett beépítik az önkormányzathoz, a Volánbuszhoz és a szakértő-tervezői csapathoz érkező városlakói visszajelzéseket is.