Folkfélhét – Hazai együttesek színe-java Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

2021 után másodjára rendezték meg a Nyíregyházi Folkfélhetet, amit a szokásos, nemzetközi néptáncfesztivál idejében, de rövidebben és elsősorban a hazai előadókra gondolva szervezett meg a Nyírség Táncegyüttes augusztus 18-a és 20-a között. A népi kultúra kedvelőire felejthetetlen élmények vártak, különleges táncos produkciókkal és igazi zenei csemegékkel.

A hagyományos Szent István-napi ünnepi programok mellett augusztus 18-a és 20-a között rendezték meg a néptáncot és a népi kultúrát kedvelők számára a Nyíregyházi Folkfélhetet, amelyen több hazai és külföldi néptáncegyüttes, valamint népzenei előadó lépett fel. A rendezvényt 2021 után másodjára szervezte meg a Nyírség Táncegyüttes. Az augusztus 18-i fesztiválnyitó gálaműsor az Itthon, Nyíregyházán címet viselte, melyben a Nyírség, a Szabolcs, a Tánctanoda, a Nyírség Lókötő, Topogó és Ispiláng, a Perdülő valamint a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, illetve a Szikes Zenekar közös produkcióját láthatta a közönség.

– Ez az augusztus, nyár végi nyíregyházi programsorozatnak egy nagyon színes része. Magyar és különösen nyíregyházi néptáncegyüttesek lépnek fel, ami a mi hagyományaink őrzését jelenti, oly módon, hogy átélhetővé teszik ezt a fellépők számunkra. Ha szétnézünk a történelemben, vagy a mai világban, tudjuk azt, hogy erős közösség erős kultúra nélkül nincs. A magyar néptánc és népzene a magyar kultúra egyszerre nagyon karakteres és színes része. Ez a három nap nagyon jó szórakozás lesz, egyedi programokkal, és itthon, a sajátjainknak örülhetünk – mondta el megnyitó beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A szombati napon is folytatódott a látványos elemekben gazdag fesztivál, a Duna Művészegyüttes lépett színpadra Héttorony című előadásával, amelyben a társulat Makovecz Imre gondolkodásmódját, műveinek komplexitását fogalmazta meg a tánc nyelvén. A záró napi program este a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című műsorával kezdődött, majd a Lakatos Mónika Folk Trió és a Bürkös Együttes népzenei koncertjeivel zárult a fesztivál.

Kapcsolódó galéria

Folkfélhét 2023 megnyitó