Földrengés volt Magyarországon, még a csillárok is kilengtek

Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. A Magyar Távirati Iroda beszámolója alapján Horvátországban 6,3-as erősségű földmozgást észleltek kedden kora délután, vélhetően annak az utórezgéseit lehetett érezni a Dunántúlon és Budapesten, valamint Észak-Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában is. 

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2020. december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy öt kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja.

A földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság. A rengés Baranya megyében ez idáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

A hirado.hu több olvasója arról számolt be, hogy Budapest-szerte lehetett érezni a földmozgást, sok helyen mozgott a csillár, mások enyhe rosszullétre panaszkodtak.

„Olyan volt, mintha elkezdtem volna szédülni. Aztán láttam, hogy mozog a csillár is és a karácsonyfán összekoccannak az egymáshoz közel lévő díszek” – mondta egyik olvasónk.

Többek közt Óbudán, az MTVA Kunigunda úti székházában, valamint Zuglóban és Józsefvárosban is érezték a rengést. A közösségi oldalakon található bejegyzések szerint az egész országban lehetett érezni.

„Meg tudom erősíteni, hogy valóban földrengés volt az országban” – nyilatkozta a hirado.hu-nak Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„Arról később tudok tájékoztatást adni, hogy pontosan milyen erősségű volt, illetve hol volt az epicentruma. Várjuk a lakossági bejelentéseket is. Magyarország egyébként nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé. Hasonló helyzetben fontos megjegyezni: ne kezdjünk el kimenekülni, a legbiztonságosabb hely az asztal és az ágy alatt van. Ha nincs a helyiségben, akkor az ajtófélfa alá menjünk, ez azért fontos, hogy esetleg a lehulló, elmozdult tárgyak ne okozzanak bajt” – mondta a szóvivő.

A földrengést lehetett érezni egyebek mellett Budapesten, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán és Pécsen is.

Horvátországból 6,3 erősségű földrengést jeleztek kedden

Újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, sérültek is lehetnek - közölte a helyi sajtó.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

 

Forrás: hirado.hu