Fókuszban a kereskedelem



Fókuszban a kereskedelem

 

Az Európai Kereskedelem Napja elnevezésű rendezvény fő célja, hogy a kereskedelmet, mint a legnagyobb GDP-, ÁFA és adótermelőt, valamint a legnagyobb munkaerőpiacot jelentő szektort fókuszba állítsa. Az Európai Kereskedelem Napja alkalmából Budapesten szakmai fórumot tartottak. Krisán László, a VOSZ társelnöke kiemelte:

„Talán most már mindenki látja azt – amire már két éve is felhívtuk a döntéshozók figyelmét, hogy lesz egy olyan pont a fogyasztás élénkülésével, a gazdasági mutatóknak a javulásával és a válságnak a végeztével, hogy be fog állni egy olyan szűk keresztmetszet, ahol a munkaerő kérdése égetővé fog válni, ennek kiemelt területe a kereskedelem, ahol várható is volt az elszivárgott munkaerő miatt egy nagyon komoly hiány, mostanra mondhatjuk, hogy legalább 30-40 ezer munkahely az, ami gyakorlatilag keresi gazdáját.”

 

Díjaztak is

 

A rendezvényen az aktuális témák megvitatása mellett díjakat is átadtak. Klauzál Gábor elismerő oklevelet vehetett át Szurovcsják Ilona, a Szabolcs-COOP Zrt. vezérigazgatója. Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági elnöke kiemelte:

„Több évtizede dolgozik a COOP rendszerben Ilona és úgy gondolom, hogy az, amit a Szabolcs-COOP-nál elértek, az az egész országban példamutató, hiszen nagyon szép és jó boltjaik vannak, jó munkatársaik vannak, jó gazdálkodó szervezetnek lett a vezetője. Korábban a társaságnál volt beosztott, majd kereskedelmi igazgató, most pedig vezérigazgató.”


Szurovcsják Ilona kiemelkedően eredményes szakmai tevékenységét ismerték el a díjjal. Elmondta:


„Nagyon nagy meglepetés volt számomra ez az elismerés és nem is tudom még elhinni. Szeretném a COOP-nak megköszönni, hogy rám gondoltak. Örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek és több évtizede lehetünk a vásárlók szolgálatában.”

 

Jelentős ágazat

 

A rendezvényen elhangzott, az Európai Unió országaiban a kereskedelemben dolgozók száma meghaladja a 30 millió főt, a teljes európai GDP 11 százalékát ez a szektor adja. Hazánkban mintegy 540 ezren dolgoznak az ágazatban.


Dér Vivien