Fókuszban a gyermekközpontú igazságszolgáltatás – Szakmai nap a Nyíregyházi Törvényszéken

Fókuszban a gyermekközpontú igazságszolgáltatás – Szakmai nap a Nyíregyházi Törvényszéken

Dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese nyitotta meg a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport 2019. június 14-én megtartott, fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bírák szakmai konzultációját a törvényszék könyvtár termében.

A digitális világ fiatalkorúakra gyakorolt veszélyeiről szóló előadásában Csemáné dr. Váradi Erika PhD, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékán helyettese kiemelte azokat a veszélyeket, amelyekkel a kiskorúak a digitális eszközök használata közben találkozhatnak. A szülők elveszíthetik gyermeküket az online térben, ahol akár öngyilkosságra buzdító alkalmazásokkal, zaklató, zsaroló fenyegetésekkel is szembe kell nézniük.  A szakember szerint leginkább a 14 év alatti gyermekek a legveszélyeztetettebbek. A „Z” generáció markánsan különbözik a korábbi korosztályoktól. A számítógép az ő életükben nemcsak szórakozási eszköz, hanem a tanulás és az interakciók helye is. A fiatalok védelme érdekében célkitűzésként fogalmazta meg azt, hogy a tudatos internethasználat alakuljon ki a gyermekekben, s képesek legyenek felismerni és elhárítani az esetleges veszélyeket.

A program folytatásaként dr. Vaskuti András kúriai bíró tartott előadást a nyilvánosság kizárásáról, s a magánélet védelméről a fiatalkorúak ügyeit érintően. Az előadó az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény és az ehhez kapcsolódó kommentár ismertetésével leszögezte, hogy a fiatalkorúak magánéletét teljes mértékben tiszteletben kell tartani az eljárás minden szakaszában. Hangsúlyozta azonban, hogy a tárgyalás nyilvánossága a tisztességes eljárás egyik legfontosabb garanciája, ezért a fiatalkorúak ügyeiben is biztosítani kell a nyilvánosságot. Kitért arra, hogy a bíróságnak minden esetben mérlegelnie kell a nyilvánosság biztosításának vagy kizárásának lehetséges következményeit, s döntését a fiatalkorú érdekei szerint kell meghoznia.

Az előadásokat követően a felmerült kérdéseket konzultáció keretében beszélték meg a bírák és a meghívott szakemberek.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék