Fokozottan ellenőrzik az autósokat Nyíregyházán is

Nyíregyházán az Orosi úton tartottak ellenőrzést ma délelőtt a rendőrök. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai egy európai összehangolt közlekedésrendészeti akció keretében személyautókat és tehergépkocsikat is megállítottak.

A PASSZÍV BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁT ELLENŐRZIK

Az úgynevezett TISPOL SEATBELT ellenőrzést egy évben kétszer hajtják végre, ennek során a TISPOL tagállamok rendőri erői, köztük a magyar rendőrség is, a közlekedésbiztonsági helyzet javulásáért és a közlekedők biztonságáért Európa közútjain fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági rendszerek használatát.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az ellenőrzésnek aktualitást ad, hogy Magyarországon, sajnos, nagyon alacsony a biztonsági öv használata – mondta Fehérvári Marietta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense –, azt szeretnénk, ha a jövőben a jelenlegi szintről egy európai átlagra emelkedne ez a szám.
Három napon át tart a TISPOL akció. A rendőrök március 9-e és 11-e között a motorosoknál a bukósisak, az autósoknál elsősorban a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatát ellenőrzik.

AZ AUTÓSOK FONTOSNAK TARTJÁK A BIZTONSÁGOT

Az Orosi úton a kisgyermekkel utazók betartották a szabályokat, az ellenőrzött autókban a kicsiket gyermekülésben szállították.
– Ne legyen baleset – szögezte le Ilie Hella, aki kisgyermekével utazott a személyautóban –, de ha esetleg mégis történne valami, fontos, hogy a gyerek biztonságban legyen, és ha lehet, megelőzzük a sérülést. Még csak belegondolni sem szeretnék, hogy bármi is történik, de ha igen, jobb megelőzni a nagyobb bajt.
– Amióta csak autóm van, használom a biztonsági övet, és az utasaimtól is mindig megkövetelem – mondta Somlai Ernő. – Azért tartom fontosnak a használatát, hogy egy erős fékezésnél megtartson, és egy ütközésnél is benntartson a kocsiban.

NŐTT A MEGYÉBEN A BALESETEK SZÁMA

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2014-ben 950 személyi sérüléssel járó baleset történt, ez 2013-hoz képest 11,37 százalékkal több. A 950 balesetből 125 esetben a gépjármű vezetője ittas volt, 302 balesetet sebességtúllépés okozott, 228 esetben a sofőr az elsőbbségadás szabályát, 128 esetben pedig a kanyarodás szabályát szegte meg.
A rendőrök az ellenőrzés során az ittas sofőröket is kiszűrik. A háromnapos rendőri akció emellett kiterjed a közúton elkövetett egyes kiemelt bűncselekmények, az embercsempészés, az illegális migráció, a fegyver- és kábítószer-csempészet, a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, valamint a körözött személyek elfogására is.

TESZTELIK AZ ÚJ TRAFFIPAXOKAT

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már tesztelik az új traffipaxokat. Országosan 160 új berendezést kaptak a rendőr-kapitányságok, ebből a megyébe 9 jutott.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)