Fokozott veszélyben a gyalogosok

Az ütközés következtében a lány 8 napon túl gyógyuló, míg a fiú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az elsõdleges adatok szerint a baleset bekövetkezésében szerepet játszhatott, hogy a sofõr nem kellõ körültekintéssel közelítette meg a gyalogos-átkelõhelyet...

Mint megtudtuk, idén januártól szeptemberig országosan a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek okozói közül 7823 esetben személygépkocsi volt a felelõs, és csak 1471 esetben kerékpáros, 975 esetben tehergépkocsi és csak legkisebb arányban az autóbusz. A témában megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányságot. Fehérvári Marietta címzetes rendõr százados, sajtóreferens érdeklõdésünkre elmondta, az ilyen jellegû baleseteknél általában a leggyakoribb ok a figyelmetlenség. Ez akár a gyalogosok részérõl, akár a gépkocsivezetõk részérõl megállapítható, ugyanis az útkeresztezõdésen vagy gyalogos-átkelõhelyen történõ áthaladás mindig fokozott veszélyhelyzetet jelent. Felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben, amennyiben személyi sérülés történik, vagy a baleset bekövetkezéséért a felelõsségét egyik fél sem ismeri el, rendõrt kell hívni. A baleset okozójával szemben vagy szabálysértési vagy büntetõeljárást kezdeményeznek, attól függõen, hogy 8 napon belüli sérülést vagy 8 napon túlit okozott. A tájékoztatás során megtudtuk, a rendõrség „Az iskola rendõre” programon belül elõadások tartá­sá­val foglalkozik a kisiskolá­sok biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövetõ magatartásának elõsegítésével, közlekedési ismereteik bõvítésével, de a hatóságokon kívül a szülõk és az iskola felelõssége is a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelése. Azt javasolják, hogy ezt a „megszerzett” tudást nem árt idõnként frissíteni, bõvíteni különbözõ foglalkozások, versenyek, beszélgetések alkalmával.

[REKLAM]

– A gépjármûvezetõk részérõl elvárható, hogy elsõbbségadási kötelezettségük esetén annak eleget tegyenek! A gyerekek, fiatalok sokkal figyelmetlenebbek a közlekedésük során, mint a felnõttek, fõleg csoportosan. Azonban a gyalogosoknak is minden esetben meg kell gyõzõdniük arról, hogy az elsõbbséget megkapják-e. A gyalogosan közlekedõ személyek, korosztályra való tekintet nélkül, fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel õk a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevõi. Éppen ezért felhívjuk a gépkocsivezetõk figyelmét, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelõhelyek, iskolák, buszmegállók környékén – tette hozzá.

Bruszel Dóra