Fokozott figyelem a mínuszokban

A Periféria Egyesület a téli ellátás keretein belül két, 24 órás szolgálatot működtet. Az egyik a diszpécserszolgálat, ami az Észak-Alföldi Régióban működik. Itt egész nap fogadják a a krízishelyzetben lévő, elsősorban hajléktalan emberekkel kapcsolatos bejelentéseket. A figyelmeztető hívásokra a Periféria Egyesület munkatársai kimennek a helyszínre és ott az időjárás, az ügyfél állapota és a körülmények figyelembevételével meghozzák a szükséges döntést. Ha a bajba jutott igényli, biztonságos éjszakai szálláshelyre szállítják. A másik, szintén hajléktalanokat segítő lehetőség egy 24 órás krízisautó szolgálat, aminek a segítségével hivatali időn kívül és hétvégenként tartják a kapcsolatot a hajléktalanokkal. Két szociális munkás folyamatos készenlétben van, és gyógyszerekkel, kötözőszerekkel, meleg ruhákkal, takarókkal és élelmiszerrel felszerelt autóval keresik fel a bajba jutottakat.

 

Van, aki nem megy szálláshelyre

 

Somogyiné Katona Anikó, a Periféria Egyesület szakmai vezetője 40–50 főről számolt be, akik az éjszakákat a szabadban töltik. A hajléktalanokat segítő szervezet célja, hogy a lehető legkevesebb ember töltse hidegben, fedél nélkül az éjszakákat. A vezető hozzátette, ennek ellenére így is vannak olyan ügyfelek, akik a leghidegebb idő ellenére sem fogadják el a szálláslehetőségeket.

 

Eötvös utca 1.

 

A szakemberek szerint ők már teljesen hozzászoktak az utcai körülményekhez, és nem szívesen adják fel a szabadságukat. Rajtuk egyéb módon is megpróbálnak segíteni az egyesület munkatársai. Hétköznapokon mindennap bejárják a város azon területeit, ahol nagy számban fordulnak meg a hajléktalan emberek. A szociális munkások élelmiszert, tisztálkodási eszközöket és ruhaneműt osztanak, az Eötvös utca 1. szám alatt pedig hivatalos ügyeik intézésében adnak segítséget az otthontalanoknak a Periféria Egyesület munkatársai.

M. E.