Fokozódó izgalmak a Sóstói úton: meghallgatták a rektorjelölteket

– Tessék mosolyogni! – mondta Béres Tamás, a Nyíregyházi Főiskola PR referense, miközben közös fotót készített a Nyíregyházi Főiskola három rektorjelöltjéről. Kedd délután a Bessenyei aulában dr. Onder Csaba, dr. Pethő József és dr. Sikolya László ismertették választási programjukat a főiskola dolgozói, alkalmazottai és hallgatói előtt. Csak a gyülekező volt sajtónyilvános, a meghallgatásuk már zárt ajtók mögött zajlott. Idén már másodjára futnak neki a rektorválasztásnak a főiskolán. Tavasszal ugyanis nem sikerült Jánosi Zoltán helyére új intézményvezetőt találni. A főiskola igazgatási és humánpolitikai központjának vezetője szerint azonban egyre sürgetőbb lenne új rektort választani.

– Óriási feladat előtt állunk, ha az Országgyűlés úgy dönt, január elsejétől Nyíregyházi Egyetemként működhetünk tovább, ami bizony sok-sok feladatot ró a Nyíregyházi Főiskolára és a vezetésre különösen. Most áll előttünk az intézményfejlesztési terv következő évekre szóló kidolgozása is, ami meghatározó stratégiai jellegű dokumentuma az intézménynek – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, az Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője.

Dr. Onder Csaba a tavaszi sikertelen választás után most újra megméretteti magát. A Társadalom és Kultúratudományi Intézet főiskolai tanára a Nyíregyházi Televíziónak elmondta, változtatás nélkül nyújtotta be pályázatát. A legfontosabb célkitűzésként azt jelölte meg, hogy az előreláthatólag januárban megszerzett egyetemi címet meg is őrizze az intézmény.

– Ez egy nagy dolog, mindenki örül, büszkék vagyunk erre, ugyanakkor a ránk váró feladatok, az itt lévő problémák megoldásra, ellátásra várnak. Az elképzeléseim között első helyen szerepel, hogy ezt a státuszt meg kell becsülnünk, be kell biztosítanunk és meg kell őriznünk visszavonhatatlan módon – mondta dr. Onder Csaba.

Dr. Sikolya László is másodjára indul a rektorválasztáson. A Műszaki és Agrártudományi Intézet igazgatója szerint a kutatásfejlesztés, a gazdasági konszolidáció, valamint a várossal, a megyével, a gazdasági társaságokkal és társintézményekkel való kapcsolatok újraépítése most a legfontosabb feladat.

– Nagyon fontos, hogy függetlenek maradtunk, önállóak leszünk és az alkalmazott tudományok egyeteme leszünk. Ez, úgy gondolom, mindenkinek megdobogtatja a szívét, és tettre készséget biztosít a kollégák számára. Én nagyon bízok ebben, és ahogy említettem, az oktatásnak, a kutatásfejlesztésnek, a szolgáltatásoknak nagyon nagy szerepe van és prioritás kap, mint egyetem – hangsúlyozta a Műszaki és Agrártudományi Intézet igazgatója.

A három jelölt közül egyedül dr. Pethő József nem indult a tavaszi rektorválasztáson. A Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék igazgatója szerint az intézménynek regionális feladatai vannak, ezt kell jól ellátnia.

– Nagyon fontos, hogy a pedagógusképzésben és a műszaki képzésben olyan magasan kvalifikált szakembereket képezzünk, akik el tudják látni a régióban a feladatokat. Úgy gondolom, hogy ezt a feladatot nagyon magas színvonalon oldottuk meg eddig és ez után is el tudjuk majd végezni – mondta dr. Pethő József.

A három jelölt közül a jövő héten dönti el előreláthatólag a főiskola szenátusa, hogy ki lesz az új rektor. Új intézményvezető az lehet, akire a 16 fős testületből legalább 9-en szavaznak. A szavazás érdekessége, hogy a megválasztott jelölt egyelőre továbbra is jelölt titulust szerez, egészen addig, amíg a köztársasági elnöktől hivatalosan át nem veszi a megbízólevelét.

Z. Pintye Zsolt