Fokozatosan nő az építkezési kedv

Továbbra is érezhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kedvező hatása, hiszen egyre több család gondolja úgy Nyíregyházán is, hogy építkezésbe kezd. Ez igazodik az ország más városaiban tapasztaltakhoz. Sokan élnek a kedvező hitellehetőségekkel, a vissza nem térítendő támogatásokkal és panellakásukat nagyobb, kényelmesebb családi házra cserélik. Jellemző a lakóházépítésekre, hogy egy-, illetve kétlakásos házak épülnek, de ebben az évben jelentős számú társasház építésére is kiadták már az engedélyt. Nyíregyháza belvárosában, illetve a külterületeken is 10-20, vagy 50-60 lakásos társasházak építése kezdődött meg. Ezek nagy része már a tervezőasztalon 80-90 százalékban elkelt. Nem csupán az anyagiak, hanem az egyszerűbbé vált ügyintézési mód is segít az embereknek döntésük meghozatalában.

 

Nem kell engedély

 

Éva Péter, az Építésügyi Osztály vezetője elmondta, már elfogadta a Parlament az újabb módosítást, mely szerint a 300 négyzetméter feletti, meglévő lakóházak bővítésekor se kell teljes körű engedélyezési eljárást lefolytatni, hanem ezek is egyszerűbb bejelentéssel majd építhetőek.

Főleg vonatkozik ez a sorházakra és társasházakra, ahol még van lehetőség beépítésre. Itt sem kell már teljes körű engedélyezést lefolytatni, hanem egyszerű bejelentéssel, építési naplóval az építési tevékenység a bejelentést követő 15. napon megkezdhető. Mindezek mellett a jövőben hatásköri tisztázások is várhatóak. A jövőben megvalósul az építésfelügyeleti hatóságok tehermentesítése. Bizonyos feladatok jegyzői kiemelt építéshatósághoz kerülnek a törvény hatályba lépésével.

ME.