Fokozatosan kivezetné a TAO rendszert a sportéletből a Jobbik

 A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, a kúria is kimondta tavaly, hogy ezek közpénznek minősülnek. Mint mondta, a TAO a cégeknek a nyereségük után fizetett társasági adó, melynek egy részét ajánlhatják fel sportkluboknak, mellyel élnek is. Lengyel Máté véleménye szerint ez egy igazságtalan rendszer, mert ezeket a forrásokat másra is lehetett volna költeni, például az egészségügy területén. A Jobbik kormányra kerülése esetén fokozatosan kivezetné a TAO rendszert és igazságos támogatási rendszert alakítana ki. Szerinte Nyíregyházán pedig megálltak a sportfejlesztések, hiszen értékelése szerint az Atlétikai Centrum megépítése sem történt még meg, a tornaterem-felújításokról is szóltak a hírek, melyek közül eddig kettő valósult meg, és az új uszodának sem tették még le az alapkövét. Lengyel Máté szerint ezek majd csak az önkormányzati választásra valósulnak meg.

Lengyel Máté, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje elmondta:

Alapból a sportuszodát azzal kezdte meg a város ígérgetni, azzal a céllal kezdte meg a tervezését, hogy a nyíregyházi iskolákban, oktatási intézményekben az úszásoktatás sajnos egyre nagyobb helyhiánnyal küzd és ennek a helyhiánynak a feloldására kell egy új létesítményt építeni. Az lenne a kérdésem, hogy az általános iskolások, vagy akik az úszással most ismerkednének meg, azok egy 50 méteres sportmedencében hogyan fogják az úszásnak az alapjait elsajátítani? A gyakorló medence az tanmedence lesz-e, vagy pedig a sportolók, illetve a városlakók részére használható kisebb fajta medencéről van szó? Ez a tervekből nem derül ki.

Dr. Szabó Tünde, a Fidesz-KDNP nyíregyházi országgyűlési képviselőjelöltje a Jobbikos Lengyel Máté által tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva a következő közlemény küldte szerkesztőségünknek.

A TAO rendszer a hazai sportélet és sportinfrastruktúra fejlődésének alapvető pillére, amelynek köszönhetően a magyar sport kiszámítható és biztonságos jövőképhez jutott. A TAO rendszernek köszönhetően több mint 13 ezer jóváhagyott sportágfejlesztési program valósulhatott meg és 609 új vagy megújult sportlétesítmény nyitotta meg kapuit országszerte. 2017-ben már minden harmadik magyar településen igénybe vettek TAO támogatást, így Nyíregyházán is. Dr. Szabó Tünde közleményében hangsúlyozza, az elmúlt években Nyíregyházán TAO forrásból valósult meg a Continental Aréna felújítása, hét, végletekig elhasznált tornaterem rekonstrukciója, további öt tornaterem pedig idén nyáron újul meg. A képviselőjelölt emlékeztetett: az új jégpályát néhány hete adták át a nagyközönségnek. Mindezek mellett több ezer, egyesületben sportoló nyíregyházi gyerek edzés- és versenykörülményeinek biztosításához is nagyban hozzájárultak ezek a TAO források. Dr. Szabó Tünde szerint hatalmas siker, hogy ennek is köszönhetően a belvárosban új versenyuszoda épülhet, amely az 50 méteres mellett egy 25 méteres tanmedencét is magában foglal majd. Ezáltal egyrészt tehermentesülnek a már meglévő vízfelületek, és a versenyzőkön kívül a lakosság is birtokba veheti a Continental Aréna mellett épülő létesítményt.

– áll dr. Szabó Tünde, a Fidesz-KDNP nyíregyházi országgyűlési képviselőjelöltjének közleményében.