Fogyatékos gyerekek fejlesztésére alkalmas terápiát alkalmaznak a Csodavárban

Az agy hullámainak szabályozásával, a neurofeedback terápiával kezelik a fogyatékos, vagy tanulási és pszichés problémákkal küzdő gyerekeket a Down Egyesület Csodavárában.

 

Az 1970-es években a kutatók rájöttek arra, hogy az agyhullámainkat lehet befolyásolni, kedvező irányba fordítani, és kidolgozták az ún. neurofeedback tréninget. Ez egy folyamatosan fejlődő, divatos tanulási rendszer, melyben az agy működésének szabályozása történik. Kétfajta módszerre alkalmas, két műszert is vásárolt a Down Egyesület, felkészítő képzésre küldte szakembereit, és júliusban megindult a fejlesztés.

„A neurofeedback tréning kezdetben a figyelemzavaros, hiperaktív és autizmus spektrumzavaros gyermekek kiegészítő tréningjeként szerepelt. Ma már hatékonyan lehet alkalmazni tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, alvászavar, fejfájás esetében is” – fogalmazott Csipkés Szilvia gyógypedagógus, neurofeedback tréner.

Nem invazív eljárás, nem avatkozik be az agy működésébe, károsan nem befolyásolja, csak az egyes agyterületekről érkező hullámokat vetíti ki egy készülékre, jelekké alakítja, optimalizálja, és ezt juttatja vissza az agyhoz.

Az alakuló Down Egyesület közel 20 éve alkalmazta már ennek a készüléknek az elődjét, de most lett igazán hatékony a terápia. A műszer, a szakembergárda, az alkalmazás egy négy országra kiterjedő nemzetközi együttműködés keretében, pályázati forrásból finanszírozható.

Kisari Károly elnök, Rejtett Kincsek Down Egyesület: „20 évvel ezelőtt egyfajta elektromos agyhullám-stimulációval dolgoztunk. Ott a feedbacket rajzlapokról próbálták kikövetkeztetni a pedagógusok, hiszen a gyerekek lerajzolták, hogy mit láttak, miközben ment a készülék. Itt egy televíziót néznek a gyerekek, és minden egyes pillanatban látjuk, mérjük, hogy milyen visszajelzése van az agynak egy adott impulzus megkínálásával kapcsolatban.”

A „Health4all” projekt támogatásával első körben 30, majd újabb 30 gyerek számára biztosítanak fejlesztési lehetőséget. A tünetek súlyosságától függően 10 és 60 közötti alkalmat szoktak javasolni a fejlesztés során.

„Az állapot az tartós, szoktak emlékeztető tréningeket tartani, félévente egyet-kettőt. A neurofeedback nemcsak a képességbeli és pszichés problémák kezelésében kiváló, hanem később az agy kapacitásának növelésére is. Művészeknél a fantázia fejlesztésében, élsportolóknál, menedzsereknél a hatékonyság növelésére is használják” – folytatta a tréner.

A neurofeedback terápia elérhető a Csodavár integrált foglalkozásain megforduló gyerekek számára. A cél minél több fejlesztésre szoruló gyerek ellátása a következő fél év során. Az intézményben jelenleg is a szokott napközis jellegű nyári tábor zajlik, 25 iskolás részvételével.