Fogászati ügyelet: a kis SZTK-ban látják el a betegeket – Videóval!

Telefonos bejelentkezés után fogászati ügyeletet biztosítanak a nyíregyháziak számára a koronavírus-járvány ideje alatt. Hétköznapokon a Szent István utcai kis SZTK-ban várják a betegeket. Fontos azonban kiemelni, hogy az ellátás a veszélyhelyzet miatt az ügyeleti kategóriához képest is leszűkített, fogtömésre például jelenleg nincs lehetőség.

A Szent István utcai kis SZTK-ban alakították ki a fogorvosi ügyeletet a nyíregyháziak számára a járvány idejére. Itt járt péntek délelőtt a megyeszékhely polgármestere is, a protokollt minden esetben be kell tartani, hőmérsékletmérés és egy kérdőív kitöltése után engednek be bárkit az épületbe.

„Folyamatosan működik az ellátás a járványidőszakban is, sürgősségi ellátás, tehát itt is telefonos bejelentkezés szükséges. Ha bejövünk, mindenkit letesztelnek, kap védőmaszkot, ha nincs neki, valamint kesztyűt is. Csak így mehetnek fel a páciensek és kaphatnak fogászati ellátást. Ami valóban a sürgősségi kategóriába tartozik, az biztosított, valamint a röntgen is működik. Nyíregyházán nyugodtak lehetünk, hogy az ellátás a körülményekhez képest a legjobban biztosítva van” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Első a telefonos egyeztetés

A fogorvosi ügyelet esetében is először telefonálni kell a betegeknek, a 42/595-424-es telefonszámon kérjenek tanácsot a panaszok alapján, illetve a további teendőkről. Amennyiben szükséges igénybe venni a sürgősségi ellátást, úgy először kint kell várakozni, megtartva a megfelelő távolságot. Az ajtónál mindenki átesik a szűrésen. Egyszerre két beteg tartózkodhat az épületben, egy a rendelőben, a másik páciens pedig a földszinten várakozik.

Leszűkített a fogászati ellátás

A jelenlegi veszélyhelyzet miatt az ügyeleti kategóriához képest is egy leszűkített ellátást vehetnek igénybe a nyíregyháziak, ennek az az oka, hogy egy mindennapos alapeszközt, a turbinát nem javasolt a járvány ideje alatt használni, közölte dr. Karácsony Éva fogorvos.

„Ellátunk néhány sürgős esetet, csak néhányat említek a teljesség igénye nélkül. Az odontogén eredetű gyulladások, tehát a fogeredetű gyulladásoknak az ellátása, ha indokolt, akkor a trepanáció, ez megoldható a turbina kiiktatásával, illetve sajnos az extrakció, a foghúzás is, ha a gyulladás olyan stádiumba került, az idegen test eltávolítása, a nyálkahártya, illetve az ajak gyulladásainak az ellátása vagy ha már egy előrehaladottabb odontogén eredetű tályog kialakul, akkor abban az esetben a tályognak a megnyitása is megtörténhet” – közölte a fogorvos.

Fogtömés továbbra sincs

Dr. Karácsony Éva azt is hozzátette, a szájsebészet is rendelkezésre áll, de ott is nagyon behatárolt az ellátási terület jelen helyzetben. Fogtömésre a veszélyhelyzet idején nincs lehetőség, ha valakinek kiesett a tömése, de nem okoz akut panaszt, akkor ideiglenes töltéssel tudnak segíteni a betegeken. A fogászati ügyelet munkanapokon 8 és 14 óra között elérhető a Szent István utcai kis SZTK-ban.