Focizott már robotokkal?

Egy éve tanulja a nyíregyházi András Benedek, hogyan kell focizni képes robotot építeni. Az országos verseny előtt meg is mutatta a labdarúgóját. A legóelemekből összeállított, négy keréken guruló kocka leginkább úgy néz ki, mintha R2D2 ükapja lenne. A legfurcsább az rajta, hogy az elején két kar és forgó lapátok találhatóak. Mint kiderült, ezek segítségével terelgeti és gurítja a speciális infrajeleket kibocsátó labdát. 

– Található rajta két darab szenzor is, amikkel tudja érzékelni, hogy hol van a labda – tette hozzá a focista gazdája. András Benedek egyébként robotintelligencia szakkörre jár, ott tanulta meg, hogyan kell összerakni és programozni a gépfocistát.

További képekért kattintson a fotóra!

– Megépíteni és tervezni is kell, vagy valamikor csak úgy jön az ihlet, hova mit kell rakni. A programozás onnantól kezdve válik nehezebbé, hogy milyen a robot, mert egy rosszabbul felépített robotot lehet még könnyebb felépíteni, mint egy nagyon jól megépített robotot. Nagyon sok szabálynak meg kell felelni, mert folyamatosan nehezítik a szabályokat – fejtette ki a nyolcadik osztályos tanuló.

 

Lipcsébe mehetnek a győztesek

 

Nem csak robotfociban mérték össze tudásukat a RoboCup Junior magyarországi selejtezőjén a résztvevők. Ezen a műfajon kívül még négy másikban is rendeztek kvalifikációkat a Nyíregyházi Egyetemen. Menekítő, labirintust bejáró, színházi és virtuális robotok vettek részt a különböző ligákban. Összesen 22 csapat jött el a versenyre az ország különböző városaiból. Két korcsoportban végül 8 kupát osztottak ki. Nagy volt a tét, hiszen a győztesek részt vehetnek a nyáron a világbajnokságon, melyet idén Lipcsében rendeznek meg. A főszervező azt mondja, a robotépítésé a jövő és ehhez már most ki kell válogatni a jövő szakembereit.

– A diákok számára elsősorban a tanulás céljából fontos, hogy előkészüljenek erre a modern iparágra, mert vezető iparág lesz a japánok jóslása szerint a robotgyártás ugyanúgy, mint most a számítógépgyártás, és ha most időben elkezdjük a felkészítésüket erre a mérnöki pályára, hiszen a RoboCup fő célja is az oktatás, a fő célja a kezdeményezésnek, hogy legyen utánpótlás, legyenek, akik ebben az új iparágban a fejlesztő mérnöki szerepet fogják betölteni – hangsúlyozta Simon Béláné, a RoboCup Junior Magyarország főszervezője.

 

2050-ben már a robotok nyerik a Bajnokok Ligáját

 

Simon Béláné azt is elmondta, hihetetlen fejlődés megy végbe a robotikában. Éppen ezért a RoboCup szervezői azt ígérik, 2050-re olyan mesterséges intelligenciából álló csapatot állítanak majd ki, akik képesek lesznek legyőzni az akkori Bajnokok Ligája győztes 11-ét.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)