Fő a rendszeres testmozgás

Hazánkban közel 2,5 millió ember szenved magasvérnyomás-betegségben. A betegség a fiatalokat, középkorúakat és időseket egyaránt érinti. Statisztikáink szerint 100 emberből 20-an szenvednek a betegségben, akik közül 4-en nem is tudnak róla, 16 beteg közül 3-an nem szedik a gyógyszereket és 3-an nem megfelelően működnek együtt e kezeléssel. A betegek 50 százaléka van jól kezelve. A cél, hogy mindenki 140/90 Hgmm vérnyomás alatti értéken éljen.
Normálisnak tartjuk a 135/85 Hgmm értéket és optimálisnak tekintjük azonban a 120/80 Hgmm alatti vérnyomást. Akinek vérnyomásértéke a 140/90 Hgmm felett van, keresse fel háziorvosát.
A betegség megelőzésére már gyermekkorban gondolni kell.

 

HELYES TÁPLÁLKOZÁS

 

A helyes táplálkozás és rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Optimálisnak tartjuk a mediterrán konyha szerinti étkezést. Ajánljuk az olívaolaj, fehér hús, tengeri hal, zöldség, gyümölcs, tejtermék, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztását. Kerülni kellene az alkohol, kávé, energiaitalok bevitelét! A betegség fő kockázati tényezői: a dohányzás, a zsíros, fűszeres, sós ételek, a túlsúly. Kockázati tényező a magas vérzsírszint és cukorbetegség.
A testmozgás diétával együtt megelőzi a túlsúly kialakulását. Testmozgásként javasoljuk az alacsony pulzusszámmal történő tevékenységeket, mint a lassú futás, kerékpározás, úszás. A rendszeres séta ajánlott a testi és a lelki egészség megőrzése érdekében. A mozgás során olyan vegyületek szabadulnak föl a testben, melyek „a stresszhelyzetet oldják”.

Ha már kialakult a betegség, tanácsos kerülni a hirtelen nyomásfokozódással járó sportokat, mint például a súlyemelést. A gyógyszerek rendszeres, pontos szedése megelőzheti a szövődmények kialakulását. A súlyos szövődmények: szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés, vesebetegség előfordulásának lehetősége statisztikailag 50 százalékkal csökken, amennyiben a 140/90 Hgmm-es cél vérnyomásértéket elérjük.

Dr. Valent Mihály
főorvos