„Finn módszeres” ellenőrzés Nyíregyházán
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai február 20-án az ittas járművezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében „Finn módszeres” ellenőrzést végeztek a megyeszékhelyen.

 Az alkohol-szondáztatás gyors és hatékony módszerét a finn rendőrség dolgozta ki, s alkalmazta elsőként, melyet azóta más európai országok is átvettek. A módszer lényege, hogy egy előre kiválasztott helyszínen, több rendőr bevonásával, egyidejűleg, nagyon rövid idő alatt történik meg a gépjárművezetők ellenőrzése. A közúti kontroll csak a járművezetők ittasságára korlátozódik. Ha a sofőr nem fogyasztott szeszesitalt, úgy azonnal tovább haladhat, míg ittasság esetén az érintett vezetőt félreállítják, és eljárást kezdeményeznek vele szemben. Ilyen esetekben akár több százezer forintos bírságra, és járművezetéstől való eltiltásra is számíthat a sofőr. A rendőrök a nap folyamán 705 gépkocsivezetőt ellenőriztek, de egyiküknél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A balesetek számának csökkentése érdekében a közlekedők a megye útjain a közeljövőben is számíthatnak hasonló jellegű ellenőrzésekre.

Forrás: police.hu