Finn evangélikusok Nyíregyházán

Egy dallal köszönték meg az evangélikus templomban a Nyíregyházán töltött napokat a Kajaaniból érkezett evangélikus társaság fiataljai. 12 finn diák és 4 kísérő július 27-étől augusztus 2-áig élvezte a nyíregyházi Evangélikus Egyházközség vendégszeretetét. A két testvérgyülekezet több mint 40 éve áll kapcsolatban egymással. Évente látogatják meg egymást.

 

Szoros kapocs a gyülekezetek tagjai között

 

Zsarnai Krisztián evangélikus esperes elmondta, ennek a kapcsolatnak az alapja az Úr Jézus. Hozzátette, akkor, amikor ez az alap megteremtődik, akkor sok minden háttérbe kerül. A kulturális különbség, a történelmi és az egzisztenciális különbség. Az esperes kifejtette, az elmúlt évtizedek során nagyon komoly barátságok szövődtek, amelyek, ha változnak is az emberek, akkor is tart.


Hitélet és kirándulás

 

A két egyházközség tagjai nagyon sokat tanulnak egymástól. A megszerzett tudást a gyülekezetek tagjai a mindennapi életük során tudják alkalmazni.

Az elmúlt egy hét alatt a finn delegáció tagjai ellátogattak a Sóstói Múzeumfaluba, az állatparkba, a LEGO gyárba, majd megismerkedtek Nyíregyháza és környéke nevezetességeivel.


Közös az Istenbe vetett hit

 

Antti Minkkinen evangélikus lelkész elmondta, nagyon hasznos azt látni, hogy különböző környezetben élő emberek az Istenbe vetett közös hit segítségével hogyan tudnak együttműködni. Mind a két gyülekezetnek megvannak a maga sajátosságai, de össze lehet hangolni ezeket. Hozzátette, jó látni, hogyan valósul meg itt a hitoktatás, illetve az Istenbe vetett hit megélése.

A hét zárásaként a finn és a magyar evangélikusok közösen fedezik fel Budapest szépségeit. A kapcsolat folytatódik, jövőre ismét találkoznak a gyülekezetek tagjai.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)