Finisben a szennyvízprogram Nyíregyházán

A május végi befejezéséhez közeledik a Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Programja elnevezésű projekt. A teljes beruházás költsége 13 milliárd forint, ebből 9,8 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból származik. A program részeként elkészült a napi 10 ezer köbméteres kapacitású II. számú szennyvíztisztító telep, valamint a központi komposztálótelep. A csatornázási munkálatokban 200 kilométernyi vezetéket fektettek le. Az elmúlt évben már megkezdődtek az érintett ingatlanok rákötései a hálózatra, de a széles körű lakossági tájékoztatás ellenére ezek száma még elmarad a tervezettől.

KEVESEN KÖTÖTTEK A HÁLÓZATRA 

Mészáros József, a Nyírségvíz Zrt. csatornázási ágazatvezetője hangsúlyozta, a program 7766 szennyvízbekötésre ad lehetőséget, de eddig csupán 3305 rákötés történt meg, ez alig haladja meg a 40 százalékos arányt. A projekt elvárása legalább a 85 százalékos kihasználtság, hiszen a cél a talajszennyezés jelentős csökkentése.

A hálózatra kötések számának növelése érdekében a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztálya 3600 tájékoztató levelet postázott ki az érintetteknek. Ebben szerepel a rákötési eljárás rendje, és az is, hogy az ingatlanon belüli munkákhoz a Nyírségvíz Zrt. kedvezményes áron biztosítja a szükséges anyagokat. Akik a lehetőség ellenére nem kötnek rá a csatornahálózatra, jogi és anyagi következményekkel számolhatnak.

TALAJTERHELÉSI DÍJAT KELL FIZETNI

Dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának vezetője elmondta, ezekben az esetekben megszűnik a kedvezményes szennyvízszállítás, valamint 90 nap után talajterhelési díjat kell fizetni, ami az elfogyasztott köbméterenként 1800 forint. Ez az összeg adóként szerepel, tehát adók módjára behajtható.

A Nyírségvíz Zrt. szakemberei májustól ellenőrzési kampányt indítanak, amely során az érintett ingatlanoknál megvizsgálják a bekötéseket vagy a szándékot, és hivatalossá teszik a csatornadíj-fizetési kötelezettségeket is.

Szoboszlai Tibor