Finanszírozási és gazdanap

A nyíregyházi Inkubátorházban idén immár harmadik alkalommal rendezték meg az agrárvállalkozások számára a PRIMOM Finanszírozási és Gazdanapot. A szakmai fórum szervezői elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások, családi gazdálkodók érdeklődésére számított, akik fontosnak tartják az új technológiák, eszközök és termékek megismerését. A szakmai kiállítással egybekötött konferencia célja az volt, hogy átfogó képet adjanak a termeléshez kapcsolódó aktuális kérdésekről, az agrárvállalkozások számára hozzáférhető fejlesztési forrásokról egyaránt.

 

PÁLYÁZATI ÉS HITELLEHETŐSÉGEK

 

Kovács Lajos, a Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, a Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg az állattartó telepek korszerűsítésére, a fiatal gazdák támogatására lehet pályázni. Emellett az önkormányzatoknak több területen lesz lehetőségük támogatást nyerni, valamint még 18 pályázatot írnak ki a közeljövőben, hiszen a Vidékfejlesztési Programok 95 százaléka már megjelent. A hiányzó finanszírozásban a különböző hitelkonstrukciókkal a bankok is tudnak segíteni. Darabán Gábor az MKB Bank Zrt. nyíregyházi fiókvezetője a lehetőségek közül kiemelte az Agrár Széchenyi Kártyát, a területalapú pályázati lehetőségeket, valamint a mezőgazdasági géplízing finanszírozást.

 

KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁK



A résztvevők megismerhették a külpiacon való megjelenés során igénybe vehető szolgáltatásokat, de a nemzetközi partnerkeresés útvesztőjében is kaphattak iránymutatást. Az agrárterülethez kapcsolódó szakmai előadásokon szó esett a talajfertőtlenítés, a gyomirtás, a tápanyag utánpótlás új lehetőségeiről, az élőalgás technológia alkalmazhatóságáról a szántóföldi kultúrákban, valamint a fenntartható mezőgazdaság jelenéről és jövőjéről. A programon résztvevők számára szakmai konzultációt, szaktanácsadást is biztosítottak a szervezők, a kiállításon pedig megismerhették az agrárgazdálkodásban alkalmazható termékek széles körét is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)