Figyeljünk a kerékpárokra!

A megyei rendőrkapitányság munkatársa mutatja milyen az a lakat, amellyel nem igazán tudjuk megvédeni a kerékpárunkat a tolvajokkal szemben. Hasonlóan vékony lakattal, jobb, ha le sem zárjuk a biciklit, ugyanis ezeket egyetlen mozdulattal el lehet vágni. A kerékpárbiztonság szempontjából pedig a lakat kulcsfontosságú. Minél erősebb, annál nagyobb esélye van annak, hogy a tolvaj meggondolja magát.

A jó idő beköszöntével egyre többen váltanak négy kerékről két kerékre. Aki sokáig szeretné élvezni a biciklizés örömét, nem árt, ha körültekintően óvja a kerékpárt.

– Megelőzés szempontjából javaslom, hogy olyan helyre rögzítsük a kerékpárt, ami fix hely, ami ki van világítva, ami forgalmas helyen van, illetve ami rögzített pontot jelent. Nagyon sok térfigyelő kamera van a városban, érdemes ezeket is figyelembe venni, hogy olyan frekventált helyen legyen letéve a kerékpár. Sötétben, éjszaka, kivilágítatlan helyre nem javasoljuk, illetve olyan helyre, ahol könnyen elmozdítható, vagy éppen csak egy szórakozóhely elé letéve, letámasztva bármihez, semmiképpen nem jó – mondta Gurbán Csaba rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési referens.

– A kerékpárt rövid időre sem szabad lezáratlanul hagyni – mondja a szakember. – Öt perc a gyógyszertárban, a boltban, a postán elég idő arra, hogy bárki eltulajdonítsa a lezáratlanul, őrizetlenül hagyott biciklit. A könnyebb azonosítás érdekében érdemes a kerékpár alvázszámát felírni, fényképpel rögzíteni, így egy esetleges lopás esetén a tulajdonos ezzel tud feljelentést tenni. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai a nyári szezonban fokozottabban ellenőrzik a turisztikailag látogatottabb helyeket, valamint azokat, ahol megnőtt a kerékpárlopások száma.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)