Figyelem! Várhatóan már idén „behívót" kapnak az 50-70 év közöttiek!

 Mint ismert, Magyarországon a lakosság számára jelenleg két szervezett népegészségügyi szûrés zajlik országos kiterjesztésben: az emlõ- és a méhnyakszûrés (mindkettõ esetében a célcsoport a nõi populációba tartozik). A vastagbélszûrés jelenleg még nem szerepel a célzott, népegészségügyi célú szûrések között, de várhatóan már az év végétõl ezt is térítésmentesen országosan elérhetõvé teszik, ugyanis egyre többen betegednek meg rosszindulatú vastagbéldaganatokban és az ebbõl eredõ halálesetek száma is folyamatosan növekszik.

ÉVENTE 10 000 ÚJ BETEG

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelõs Államtitkárságától megtudtuk, Magyarországon a daganatos betegségek felelõsek az összes halálozás negyedéért. A vastag- és végbélrák ráadásul évente mintegy 10 000 új megbetegedéssel és több mint 5000 fõ halálozásával jár, elõfordulásuk pedig a 40 év felettiek körében rohamosan növekszik, és 60 éves kortól 5 évenként megkétszerezõdik. Megfelelõ szûrõvizsgálati módszerekkel azonban jelentõsen csökkenteni lehetne az ilyen esetek számát, ezért várhatóan már az év végén elindul az országos vastagbélszûrési program.

NYÍREGYHÁZÁRÓL 23 PRAXIS

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelõs Államtitkársága kérdésünkre elmondta, 2016 áprilisától kezdõdött meg a háziorvosi praxisok (minden esetben csak a felnõtt és vegyes) elõzetes felmérése a vastagbélszûrési programban való részvételi hajlandóságról. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévõ 272 háziorvosi praxis közül 142 jelezte csatlakozási szándékát a vastagbélszûrési programhoz, ebbõl 23 érkezett Nyíregyházáról. Bár szerettük volna megtudni ezek pontos nevét, de adataik – a személyes adatok védelmére való tekintettel – nem adhatók ki.

SZÉKLETVIZSGÁLATTAL KEZDÕDIK

A tervezet értelmében minden 50 és 70 év közötti lakos értesítést fog kapni arról, hogy vegyen részt a térítésmentesen elérhetõ kétlépcsõs szûrõvizsgálaton. Az elsõ lépcsõ a székletben lévõ vér immunkémiai kimutatásán alapszik. Ekkor a kiértesítettek a háziorvosuktól a meghívólevél átvételét követõen megkapják a vizsgálathoz szükséges eszközöket. A mintákat (2 egymás utáni nap) az érintett saját maga veszi le és helyezi el a higiénikusan lezárt csomagba, amelyet aztán visszajuttat a háziorvosi rendelõbe. Ezt követõen a szakemberek kiszûrik a székletbõl a daganatgyanús eseteket. Amennyiben a laboreredményben eltérés mutatkozik, sor kerül a második lépcsõre, vagyis a kolonosz­kópos (vastagbéltükrözés) vizsgálatra is, de ez csak az esetek kevesebb mint 10 százalékában várható.

ÉRDEMES ÉLNI VELE

Az Államtitkárság nyilatkozatában kiemelte, a szûrésen való részvétel lehetõvé teszi a daganatos megbetegedések korai stádiumú felismerését, ami által javulhat a gyó­gyu­lási esély, csökkenhet a gyógyuláshoz szükséges idõtartam, a kiszûrt emberek hamarabb nyerhetik vissza egészségüket és válhatnak ismét aktívvá. A szakemberek kérik, és egyben biztatják azokat, akik meghívólevelet kapnak, hogy éljenek a betegségmegelõzés egyik leghatékonyabb eszközével!

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: Vastagbéltükrözés/illusztráció)