Figyelem, csúszós utakra kell számítani!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló éjszaka hószállingózás alakulhat ki, majd a hajnali óráktól nyugat felől csapadékra kell számítani. Ennek intenzitása a reggeli órákban megnövekedhet és a délelőtti órákban délnyugaton, illetve délen ónos eső valószínű, amely a hőmérséklet emelkedésével esőbe vált át.

Bács-Kiskun megye térségében akár 0.5 mm feletti mennyiségű ónos eső is eshet, de a Dunántúl északkeleti részén is van esély ónos eső előfordulására a déli órákban.

Havazásra legtovább az ország északkeleti harmadában számíthatunk (lepel-5 cm), de ennek kiterjedése is csökken dél, délnyugat felől a nap második felében és estétől, késő estétől havas esőbe, esőbe válthat át, illetve a lehullott hó olvadni fog.

Este eközben az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismételten kialakulhat ónos eső.

Összességében legtovább havazás északkeleten várható, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 cm hó hullhat, az északkeleti határ közelében 5 cm feletti hóra is van esély.

A várható csapadékos időjárás miatt felhívjuk a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják!

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében.

A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni, és az előzést kerülni.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!

S ne feledjék azt sem, hogy a szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében! Ezzel kapcsolatos hasznos tanácsok az ORFK-OBB honlapján megtalálhatóak.

 

Balesetmentes közlekedést kívánunk!


Forrás: police.hu