Fidesz: család, otthon, biztonság

Vinnai Győző azt mondta: hétfőn a parlament tavaszi ülésszakán Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, legyen nemzeti ügy a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépés. A képviselőktől azt kérte, támogassák az ország megvédéséhez és a terrorakciók elhárításához szükséges további törvénymódosításokat. A migrációról parlamenti vitanapot szerveznek. Vinnai Győző hozzátette: Magyarország elsőként és helyesen ismerte fel, hogy meg kell állítani a migránsáradatot, így sikerült megvédeni a schengeni határt. A parlament előtt van az Alaptörvény módosítása azért, hogy a Honvédség bevonható legyen a műszaki határzár biztosításába.

A sajtótájékoztatón Petneházy Attila országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon ma óriási kihívás a népességcsökkenés, de erre a megoldás nem a modernkori népvándorlás. A kormány intézkedéseivel megpróbálja ezt orvosolni. A mindenki számára ismert, és az ellenzéki pártok által egyre inkább kritizált CSOK legnagyobb erénye az, hogy a feltételeket az igényeknek megfelelően folyamatosan alakítják azért, hogy minél szélesebb réteg bekerülhessen a kedvezményezettek körébe. Többek között változtattak az eltartott gyermekekre vonatkozó életkoron, azt a korábbi 16-ról 20-ra emelték, de 25 év a korhatár abban az esetben, ha a gyermek a felsőoktatásban tanul. Változás, hogy már meglévő gyermekek esetén nem házastársi kapcsolatban élő párok is igénybe vehetik a CSOK-ot. Petneházy Attila hozzátette: az otthonteremtési kedvezmény igénybevételénél az új lakás vásárlását részesítik előnyben, mert a kormányzat fontosnak tartja, hogy minél több új lakás épüljön, és kiegészítő törvénytervezetek is kerülnek majd a parlament elé, köztük az építési szabályzások könnyítése, hogy egy lakóház minél rövidebb idő alatt felépülhessen.

A politikus hozzáfűzte: mindebből egyértelmű, hogy nem látszatintézkedésről van szó, nem csupán népszerűségnövekedésre hajt a kormányzat, mint ahogyan azt az ellenzéki pártok megfogalmazzák. Az érdeklődés is ezt bizonyítja: a 40 év alattiak 20 százaléka készül arra, hogy éljen a CSOK nyújtotta lehetőséggel, ebből 9 százaléka a 3 gyerekes modellt szeretné igénybe venni.

F. A.