Fidesz: az erkölcsin túl béremeléssel és eszközfejlesztéssel is kifejezik köszönetüket
Fidesz: az erkölcsin túl béremeléssel és eszközfejlesztéssel is kifejezik köszönetüket

Május 10-e, vasárnap a Mentők napja, 12-e pedig az Ápolók Nemzetközi Napja – a pandémiás helyzetben különösen felértékelődött az egészségügyben dolgozók szerepe városunkban is, akiknek a FIDESZ helyi szervezete nevében fejezték ki köszönetüket egy szerdai sajtótájékoztatón.

Halkóné dr. Rudolf Éva emellett hozzátette: az elmúlt évek alapján látszik, hogy a kormányzat az erkölcsin túl más módon is igyekszik kifejezni elismerését. Az egészségügyben dolgozóknál több évre szóló béremelési folyamatot indítottak el, négy lépcsőben. Ennek eredménye is, hogy például a mentőápolók átlagkeresete bruttóban számolva 2010 előtthöz képest jóval több mint kétszeresére nőtt, 2020 és 22 között újabb többlépcsős béremelési programot indított a kormány. A FIDESZ városi elnöke kiemelte, a béremelésen túl az eszközháttér is fejlődött az Országos Mentőszolgálatnál. Az ápolásban a szakdolgozók bére 2022-ig 72%-kal nő, s idén 500 000 forintos pluszjuttatást is kapnak az egészségügyben dolgozók. Jászai Menyhért alpolgármester, fideszes önkormányzati képviselő hozzátette, az egészségügyi alapellátás biztosítása a város feladata, a mostani pozitív járványügyi kép az ő munkájuk eredménye is. A városvezetés folyamatosan kapcsolatot tart a háziorvosi praxisokkal, a mostani döntések is velük egyeztetve születnek. 2014-től a közgyűlés előtt adják át a címzetes főorvosi kinevezéseket, városi szinten tartják meg a Semmelweis Napot, városi díjakat is adományoznak egészségügyben dolgozóknak. A fenntartó önkormányzatnak fontos a gyógyítás feltételeinek biztosítása. Ennek része a 24 órás orvosi ügyelet és a praxisok helyi támogatása például az Egészségügyi Támogató Alap programmal, a védőnők laptopokat kaptak telefon- és internethasználattal. Az uniós lehetőségeket kihasználva pedig rengeteg fejlesztés történt, ehhez kapcsolódnak a saját forrásból megvalósított fejlesztések, 255 millió forintból.

Jászai Menyhért alpolgármester, képviselő, FIDESZ-KDNP: „2014 és 2020 között 687 millió forintból történt fejlesztés városunkban. 22 rendelő megújult, illetve 36 védőnői szolgálat újult meg vagy van most felújítás alatt. Az emblematikus kis SZTK, a Vay Ádám körút, most folyik a Csillag utcán egy három praxisnak otthont adó kisközpont építése négy védőnői szolgálattal, a Fenyő utca már megújult.”