Fiatalok mutatták be az üzleti tervüket
Fotó: Szarka Lajos

Nem gyakori jelenség manapság, hogy 16 éves fiatalok a saját vállalkozásuk üzleti tervén dolgoznak. A Fiatalok Kulturális Szövetsége és az SF Anton Alapítvány olyan szakmai gyakorlati programot állított össze széchenyis diákoknak, ahol mentorok segítségével sajátíthattak el vállalkozói kompetenciákat, ezzel is felkészítve őket a nagybetűs életre. A záróakkord, az üzleti tervek bemutatása csütörtökön volt, a munkákat szakmai zsűri értékelte.

Minden tudással felvértezve érkeztek széchenyis diákok a Chloé étterem rendezvénytermébe, ahol bemutathatták, milyen vállalkozói ismeretekkel gazdagodtak és milyen üzleti tervet készítettek. Sokrétű az elgondolt vállalkozások sora, volt, aki sarok nélküli cipőt tervezett, míg mások egy házhoz menő autómosó üzleti tervét készítették el. Valamennyi vállalkozás társadalmi szerepvállalással is bír.

„Mi az Érzékek Kávézójának a megálmodói vagyunk, amely egy olyan kávéház, amely, hallás, látás és mozgássérült emberekre specializálódik, és számukra nyújtanánk olyan lehetőségeket, melyeket más kávéházakban nem tudnának elérni. A projekt során gyakorlati tapasztalatokat szerezhettünk és ezáltal sokat tanultunk belőle.” – mutatták be elgondolt vállalkozásukat Jónás Janka és Kovács Barbara.

Mentorok segítették a fiatalokat

A projekt egy igazi együttműködés eredménye, hiszen a Fiatalok Kulturális Szövetsége és az SF Anton Alapítvány felvette a kapcsolatot az iskolákkal, külső mentorokat biztosítottak számukra annak jegyében, hogy a Nyíregyháza és Szatmárnémeti településeken és térségükben élő, 14-18 éves korosztályba tartozó fiatalok számára legyen lehetőség vállalkozói kompetenciák megszerzésére.

„Mentoráltam őket, ráhangoló órákat tartottunk egy-egy témában, például a marketinggel vagy a pénzügyi dolgokkal kapcsolatban. Természetesen néha voltak konfliktusok, a konfliktuskezelésben, probléma megoldásokban is segítettem és biztattam őket.” – mondta el Huriné Verdes Tímea a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium szakoktatója.

Hosszú felkészítő folyamaton vannak túl

A csütörtöki expo a projekt finish-e volt, a fiatalok hosszú felkészítő folyamaton vannak túl, mentorok segítették őket. Az elmúlt hónapokban voltak üzemlátogatáson, tanulmányi úton, valamint megmérettették magukat egy pitchingen.

„Az EXPO-t, a pitchinget, valamint az üzleti tervüket is egy vállalkozókból álló szakmai zsűri pontozta. Itt nézik az üzleti tervnek a kidolgozottságát, a társadalmi vállalkozások társadalmi hasznát, magát az expón való megjelenést, valamint a pitchingen való előadást is, a meggyőzést. És ebből tevődik össze a csapatok pontszáma és a csapatok pontozása alapján kapnak majd helyezést és díjakat.” – nyilatkozta Kovács László a Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület elnöke.

A megnyitón Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is jelen volt, aki kiemelte: a projekt – a vállalkozói ismeretek megszerzése mellett – kulturális értékeket is képvisel, ugyanis hidat teremt Nagykároly és Nyíregyháza között, hiszen a program Nagykárolyban is folyt.

Kapcsolódó galéria

Fiatal vállalkozói expo