Fiatalember miniatűr kiadásban! Így éli mindennapjait a törpenövésű Titi!
Fiatalember miniatűr kiadásban!

Törpenövésűnek a felnőttként is 147 cm-nél alacsonyabb embereket nevezik. A jelenséget mintegy 300 különböző elváltozás okozhatja, amelyek többsége genetikai eredetű. Ez az elváltozás olyan géneket érint, amelyek feladata a normális csont- és porcnövekedés segítése. Mivel a leghosszabb csontok a lábakban és karokban találhatóak, a szokásostól eltérő fejlődésük rövidebb végtagokhoz, ez pedig alacsony testmagassághoz és megváltozott testarányokhoz vezet. A Nyíregyházán élő Tusán Tibor (Titi) 22 éves, és csupán 121 cm...

Vajon milyen lehet 121 centiméteres magasságból a világ? Hogyan éli mindennapjait az ilyen törpenövésű ember? Mit szól hozzá egyáltalán a környezete? Bár általánosságban kijelenthető, hogy az alacsony növésű emberek mindamellett, hogy számos nehézséggel küzdenek meg nap mint nap, sokszor még gúnyos megjegyzésekkel, előítéletekkel és rengeteg elutasítással is szembesülnek, ebből szerencsére a Nyíregyházán élő Tusán Tibor (Titi) vajmi keveset érzékel: ő ugyanis mindenre képes, amire „normális” méretű társai, sőt elszántsága, kitartása olykor még sikeresebbé teszi őt.

SZERET GEREBLYÉZNI ÉS TYÚKOKAT ETETNI

Titi 22 éves, jelenleg a Nyíregyházi Ridens Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium előkészítő osztályába jár. Életvitelszerűen egy jósavárosi panellakásban él, de ideje nagy részét a Kistelekiszőlőben található kertes házuknál tölti. Ott ugyanis tud, ahogy ő fogalmaz: füvet nyírni, gereblyézni, lapátolni, kerékpárt szerelni vagy éppen tyúkokat etetni.

„KÉRDEZTÉK, MIÉRT VAGYOK ILYEN KICSI?”

Titi azt mondja, nem érzi hátrányát annak, hogy törpenövésű. Kérdésemre, hogy most milyen magas pontosan, először csak annyit válaszol, hogy „pillanat, jövök mindjárt”. Ő ugyanis a nap minden percében a zsebében hordja colostokját, így kérésemnek eleget téve azonnal megmérte magát, az eredmény pedig 121 cm lett.

Ritkán mérem meg magam, de a termetemnek soha nem éreztem hátrányát. Sok barátom van az iskolában is. Hogy mivel fogok foglalkozni a későbbiekben, azt még nem tudom. Egyelőre iskolába járok és sokat segítek apukámnak. Előfordul, hogy bámulnak az emberek, nem értik, hogy miért vagyok ennyire alacsony, találgatnak, mi lehet ennek az oka, de engem ez nem zavar. Boldog vagyok, hogy dolgozhatok kint az udvaron.