Feszes-laza koncert Kelet-Magyarország legjobb brass bandjétől – pénteki élményáradat!

Októberben indult el a „Találkozzunk 2 percre!” című rovatunk, az első cikket pedig többek között egy bővítésre váró, de már akkor is színes, hosszú névsor elkészítése előzte meg.

A zenekarok közé szinte elsőként írtam fel a Kelet Brass Band-et! Kelet-Magyarország legjobb fúvós formációjáról van szó; mindjárt kiderül, hogy miért ez a zenekar a legjobb stílusában, kategóriájában.

Koi Gergő trombitással beszélgettem a kezdetekről és a banda terveiről:


Kilenc évesen kezdtem el trombitázni, még Fehérgyarmaton az általános iskolában. Aztán jött Nyíregyháza és a művészeti középiskola, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A Dunántúlra kerültem, Siófok mellett Tamásiban tanítottam pár évig, 2016-ban pedig visszajöttem Nyíregyházára. Egy zeneiskola tanára lettem, majd jött a Móricz Zsigmond Színház – jelenleg az ’első trombita poszt’-on dolgozom.

Gergő már évekkel ezelőtt próbálkozott fúvós zenekar alapításával, de a kiteljesedés 2016 márciusáig váratott magára. Nyíregyházáról és környékéről zenészbarátokat, profi zenészeket hívott össze: megalakult a Kelet Brass Band.


Mai slágereket és zenei örökzöldeket dolgozunk fel és át. Repertoáron szerepel Michael Jaskson, a Tankcsapda vagy éppen Wiz Khalifa remeke. Rövid, de intenzív az eddigi pályafutása a zenekarnak. Tavaly tavasszal játszottunk először egy utcazenei fesztiválon, Cegléden. Ott a szakmai első helyet és a közönségdíjat is megkaptuk. Aztán jöttek az újabb és újabb megmérettetések. Idén Tokajban is szerveztek utcazenei versenyt, ott a közönségdíjjal, valamint egy különdíjjal ismerték el produkciónkat. Majd Egerben, az Utcazenészek Versenyét nyertük meg, ahol nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség is minket tartott a legjobbnak.


Versenyeken és természetesen ismert zenei fesztiválokon is koncerteznek a srácok, akik vendégzenészekkel, fúvósokkal, dobosokkal és énekesekkel is szeretnek dolgozni, zenélni. A nemzetközi ismertség is célja a Kelet Brass Band-nek. Idén Szatmárnémetiben már voltak nemzetközi versenyen, ott is bezsebelték a közönségdíjat, 2019 júniusában pedig egy holland zenei fesztiválon mutatják be a szabolcsi fúvósok virtusát.

Nyíregyházán december 14-én, péntek este koncerteztek (a Karmapirin és a Szia Anya! formáció mellett). Válogatva szabdalták a ritmust, majd bemutatták első saját, instrumentális szerzeményüket is. Feszes lüktetés, príma szólók és a Kelet Brass Band-től már megszokott megafonos énekszó is színesítette a koncertet és ígérték, jövőre még többet koncerteznek szülőföldjükön!

Szerző: R.