Felvételi az Egészségügyi Karon

2016. február 15-éig, kizárólag elektronikus úton adhatják be jelentkezésüket azok, akik a következő tanévtől felsőoktatási intézmény hallgatójaként kívánnak továbbtanulni. A felvi.hu-n történő regisztrálást követően, az e-felvételin keresztül kell a jelentkezéseket eljuttatni az Oktatási Hivatalba. Újdonság, hogy idén egy tanulni vágyó összesen hat helyet jelölhet meg felvételi lapján, ebből az első három helyet ingyenesen, a többit pedig 2 ezer forintos kiegészítő díjért. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara új képzési formával áll a 2016/17-es tanévtől a hallgatók rendelkezésére.

 

Új képzés az egészségügyi mestertanár szak

 

Nagy Miklós, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar tanulmányi osztályvezetője arról számolt be, a karon egészségügyi mestertanár képzés indul 2016 szeptemberétől. Ennek a képzésnek az a célja, hogy olyan pedagógusokat képezzenek, akik iskolarendszeren belül és iskolarendszeren kívül OKJ-s képzésekben, felnőttképzésekben az egészségügyi szakterületnek a szakmai tárgyait, elméleti és gyakorlati részét tudják majd oktatni.

 

Egészségügyi szakemberek, akiknek nincs pedagógus végzettségük

 

A képzésre azok jelentkezhetnek, akik korábban egészségügyi területen főiskolai, vagy alapképzésben már szereztek diplomát, de nincs pedagógus végzettségük. Így beadhatják jelentkezésüket szülésznők, mentőtisztek, védőnők, dietetikusok, gyógytornászok, vagy olyanok, akik ápoló mesterképzésben szereztek oklevelet. Az ő számukra a képzés három féléves, akik azonban alapképzésből vagy főiskolán szerzett oklevéllel érkeznek, azok négy féléven keresztül tanulhatnak. Az egészségügyi mestertanár képzés államilag finanszírozott lehet abban az esetben, ha a jelentkező még nem használta fel a számára rendelkezésre álló 12 félévet. Felvételt nyerhetnek a jelöltek állami ösztöndíjas képzésre is. Az új szak mellett a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán várják a jelentkezőket a korábbi években is indított egészségtudományi képzésekre is. Ápoló, mentőtiszt, szülésznő, védőnő szakon, egészségügyi szervező képzésben, társadalomtudományi területen pedig alapképzésben szociális munka, felsőoktatási szakképzésben szociális és ifjúsági munka képzésben vehetnek részt a hallgatók. Mindezek mellett ápolás mesterszak, szociális munka, szociális gazdaság, egészségügyi szociális munka mesterképzésekre is jelentkezhetnek a tanulni vágyók.

M. E.