Felvételi a Nyíregyházi Egyetemen

Bővült a Nyíregyházi Egyetem oktatási kínálata. A továbbtanulók immár közel száz lehetőségből választhatnak. Újdonság a járműmérnöki és a hivatásos repülőgép-vezető alapképzési szak, illetve a közösségszervező, az óvodapedagógus és gyógypedagógus képzés is. Ez utóbbi az ELTE kihelyezett tagozataként indul. Mindezek mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem a korábban megszokotthoz igazodva szeptembertől újraindítja a tánc- és próbavezető alapképzési szakát is a Nyíregyházi Egyetemen. Az idei képzési kínálatot az intézmény úgy állította össze, hogy az igazodjon az ország és a térség gazdasági igényeihez – emelte ki Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem mb. oktatási rektorhelyettese.

 

Sokféle lehetőség

 

Az intézmény a már oklevéllel rendelkező kollégáknak nagyon sokféle képzési lehetőséget kínál. A továbbtanulni szándékozók 10, 4, valamint 2 féléves képzési formákra jelentkezhetnek. Ha valaki tanári pályát választ, illetve újabb tanári szakra szeretne jelentkezni, akkor eltérő bemeneti feltételekre számítson.

 

Alapképzés, mesterképzés

 

Aki már rendelkezik alapszakos oklevéllel, csak kétszakos képzés keretében szerezhet tanári diplomát, így a 10 féléves képzésre kell jelentkeznie. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 10 félévig tart számára a képzés, ugyanis az alapszak keretében szerzett kreditekből 100-at, másik alapszak esetében további 50-et beszámítanak a képzésbe. Így a szükséges 300-ból már csak a maradék 150-et kell megszerezni mindössze 5 félév alatt. Aki azonban először szerez tanári oklevelet, a jelenlegi rendszerben csak kétszakos képzés formájában teheti meg. Viszont, ha valakinek már van tanári oklevele, akkor kétféle lehetősége van. Ha főiskolai szintű oklevelét szeretné egyetemi szintre emelni, két féléves képzésre kell jelentkeznie. Amennyiben megvan a kétszakos oklevele, de szeretne egy harmadik tanári szakot is elsajátítani, ott már 4 félév alatt teheti ezt meg. Illetve, ha tanító oklevéllel rendelkezik, akkor szintén választhat egyszakos képzési formát, amelyet ugyancsak 4 félév alatt végezhet el. Ha valaki főiskolai tanári oklevéllel rendelkezik két szakos képzésben és ezt szeretné master szintre emelni, nem tud két szakra bejelentkezni, hanem ugyancsak a kétféléves képzésre kell jelentkeznie az egyik szakra, és sikeres felvételi esetén jeleznie kell, hogy igénye van a másik szak megszerzésére is. Így a két félév – idomulva a két szakhoz – 4 félévessé válik a számára.

 

www.felvi.hu

 

A rendes felvételi eljárás keretében, 2017. február 15-ig lehet jelentkezni a meghirdetett felsőoktatási szakképzésekre, alapképzési szakokra, mesterképzésekre, illetve osztatlan tanárképzési szakokra is. A jelentkezés igen bonyolult, ezért az egyetem kéri az érdeklődőket, hogy ne csak a felvi.hu oldalon tájékozódjanak az intézményben választható képzésekkel kapcsolatosan, hanem érdeklődjenek az egyetemen személyesen, vagy telefonon.

Piszár Tünde