Felújították az évek óta lezárt, kálmánházi felüljárót – Már újra használhatják a gazdák

Kálmánházán két felüljárót is építettek bő tíz évvel ezelőtt, hiszen a települést és a gazdák mezőgazdasági területeit elválasztotta az M3-as. Ám az egyik felüljáró egy része pár év után leomlott, később, 2014-ben pedig teljesen lezárták az utat. Ez jelentős gondot okozott, hiszen Kálmánházán közel 400 gazda él, földjeiket nehezen tudták megközelíteni. Urszuly Sándorné polgármester elmondta:

Amikor 2014-ben lezártuk ezt a felüljárót, akkor azoknak a gazdáknak, akik a saját földjüket meg akarták közelíteni, 5-6 km-t kellett kerülniük, hogy elérjék a céljukat, tudják művelni a területeiket. Ezért mi megkerestük a kormánymegbízott urat és az országgyűlési képviselőnket, hogy segítsenek a garanciális felújításban, mivel az önkormányzatnak saját forrása erre a felújításra nem volt. Ők mellé álltak az ügyünknek!

A felüljárót a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felújította – az útlezárást jelképező táblát a polgármester, Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Román István kormánymegbízott tolta el csütörtök délután, így nyitották meg újra a felüljárót.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Román István kiemelte:

Nagyon sok olyan üggyel és problémával találkoztunk az elmúlt években, amely 2010 előtt keletkezett és később kellett megoldást találni azokra. Sok probléma van még mindig, ami szintén megoldásra vár. Én azt gondolom, hogy itt a helyi gazdák megnyugvással tudják tudomásul venni, hogy ami probléma volt korábban, az mától már nem az.

Nagy László gazdálkodó azt mondta, ő is örül, hogy újra használhatják a felüljárót, hiszen így egyszerűbben, gyorsabban hordhatják a terményt – szükség van a felüljáróra!

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az átadón Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kiemelte, újra egyszerűbb a helyi gazdák munkavégzése, közlekedése. Hozzátette, a közlekedési infrastrukturális fejlesztések tovább folytatódnak a térségben.

Éppen itt, a kálmánházi fel- vagy lehajtónál indul és most a 36-os főútig, a Tiszavasvári útig tart a Nyíregyházát Nyugatról elkerülő út. Nemrégiben az elkerülő két újabb szakaszának az alapkövét raktuk le. Az egyik a Tokaji útig tart majd, azaz a 38-as számú főútig mintegy 3,7 km hosszan és ugyanebben az időben épül tovább a Tokaji úttól a Nyírszőlősi útig, mintegy 4,1 km hosszan.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jövő év végére befejeződik a Nyugati elkerülő bővítése, így a kamionforgalom elkerüli majd megyeszékhelyünket.


Dér Vivien