Felújított járdák Nyíregyházán

Az elmúlt években több útszakasz újult meg Nyíregyházán. Ezek a helyreállítások elsősorban az autóutakat érintették, a gyalogosok részére kijelölt helyekre 2015-ben került sor. A városban augusztus végétől kilenc helyszínen, 3100 méteren zajlottak járdaépítések. A felújított szakaszok egyike a Rákóczi utcai rész, amely már több mint 30 éves volt. Ezért vált szükségessé a gyalog- és kerékpárút helyreállítása.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta az átadást követően, ezt a beruházást a Búza téri piaccsarnok átépítéséhez sorolná, hiszen 2013-ban elkészült a csarnok, 2014-ben lefedték a szabadtéri részt, idén pedig a piac környezetét tették rendbe. 35 új parkoló épült, a piaccal szemben lévő kerékpár-, illetve gyalogút teljesen megújult, ami a Vasvári Pál utcától a Széna térig tart.

Aszfalt és díszburkolat

Ezen a területen a buszmegálló is új burkolatot kapott, oda díszköveket tettek a munkások. Így a Rákóczi utcai szakasz már teljesen más külsővel rendelkezik.

Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, az átadott járdánál 207 méteres szakaszt építettek, amelyhez 46 köbméter aszfaltot és 255 négyzetméter térburkoló anyagot használtak fel, amelynek költsége 21,3 millió forint volt.

Új járda a Négyes huszárok útján

A Rákóczi utcai részen kívül belvárosi, érkerti és örökösföldi szakaszokon újítottak fel gyalogutakat. Ezeken a helyeken új pályaszerkezettel készültek el a járdák, cementkötésű teherhordó alappal, szegéllyel és aszfaltréteggel.
Idén nemcsak járdafelújítások valósultak meg, hanem egy új gyalogút is készül. Eddig komoly problémát okozott forgalmi szempontból az, hogy a Négyes huszárok útján a gyalogosok az úttesten haladtak az autók között. Ez a gond is hamarosan megoldódik, hiszen azon a területen egy 571 méteres járdarészt építenek meg a munkások nettó 16,1 millió forintos önkormányzati forrásból. A városban megvalósuló járdafelújításokat és -építést Nyíregyháza önkormányzata, hitelfelvétel nélkül, saját forrásaiból biztosította. A tervek szerint a járda- és útépítések jövőre is folytatódnak Nyíregyházán.

M. E.