Felújítják a Kállay-kúriát Kállósemjénben
Eredeti állapotába állítják vissza a műemlék védettségű Kállay-kúriát és a Wolkenstein-kastélyt Kállósemjénben. A közel 1,2 milliárd forintos beruházásból az 1920-as éveknek megfelelően, a műemlékvédelmi elveknek megfelelően állítják helyre. A fejlesztéssel az értékmentés mellett egy olyan turisztikai attrakciót akarnak létrehozni, amivel a község bekapcsolódhat a régió vérkeringésébe.

Időkapszulát helyeztek el Kállósemjénben, a Kállay-kúria felújítása kezdeteként. A rendezvényen Budai Gyula miniszteri biztos azt mondta, a felújítással régi adósságot törleszt a kormány.

– Azt, hogy mennyire fontos ez a beruházás, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2012-ben a magyar kormány döntése alapján közel 800 millió forintos támogatást nyert el a projekt – mondta Budai Gyula. – Ezt követően újabb olyan dolgok merültek fel, ami a pályázat beadásakor még nem volt látható, és további 400 milliót nyert a projekt, tehát közel 1,2 milliárd forintos beruházás valósul meg a településen.

A rendezvényen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós birtokának eredeti formájára való visszaállítása a hagyományőrzés miatt is fontos.

– Különösen figyelemre méltó az elképzelés, hogy a kastély helyreállítási terveiben az 1920-as évek békebeli állapotát kívánják feleleveníteni – mondta Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. – Idén ősszel, remélhetőleg határidőre, egy valódi időutazáson vehetnek részt a kultúrakedvelő helyiek és a turisták egyaránt. Családi programok, történelem- és helytörténet-kedvelő látogatók paradicsomává válik hamarosan a kastély és Kállósemjén is.

Az épületben a Kállay család történetét bemutató hagyományos és interaktív kiállítótermeket, nosztalgia kávéházat, játszóházat és rendezvénytermet is kialakítanak. A kúria szomszédságában található kastélyban pedig turisztikai információs iroda, jegypénztár és egy ajándékbolt is működik majd, ahol tájjellegű ajándékokat és hungarikumokat kínálnak majd.

Erdős József