Felügyelőtanácsot hozott létre a Facebook üzemeltetője
Felügyelőtanácsot hozott létre a Facebook üzemeltetője

Felügyelőtanácsot hozott létre a Facebook üzemeltetője. A testület a bejelentés szerint a cégtől függetlenül, egyfajta „Facebook legfelsőbb bíróságként” működik majd, fő feladata pedig az oldalon megjelenő vitás tartalmak vizsgálata lesz. A vezetőség a kiadott tájékoztatóban úgy fogalmazott, a bizottság feladata az őrködés lesz a szólásszabadság és az emberi jogok érvényesülése felett.

A vezetőség 130 millió dollárt, azaz 42 milliárd forintot helyezett egy alapba, hogy biztosítsa a testület független működését.

Megadja Gábor eszmetörténész a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a Facebook közösségi oldal üzemeltetőinek nem ez az első próbálkozása arra, hogy sajátos, önálló infrastruktúrát építsenek ki, hiszen például pár évvel ezelőtt saját kriptovaluta bevezetésével kísérleteztek az Egyesült Államokban.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a közösségi oldal vezetősége sajátos lépéseivel, fejlesztéseivel nagyjából privatizálta a nyilvánosságot, hiszen napjaikban a Facebook jelenti a nyilvánosságot.

Egy „legfelsőbb bíróság” létrehozása azért érdekes, mivel a vezetőség kiválogatta azokat az embereket, akik nekik a leginkább megfelelnek – mondta. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag  a cenzúrázás felelősségét kiszervezték a bizottságnak – közölte.

Úgy véli, ennek a lépésnek a következtében még szigorúbb lesz a cenzúra a közösségi oldalon.

A Facebook által létrehozott házi bíróság működése egy jogállamban nem értelmezhető – véli. Hozzátette, a Facebook vezetősége igyekszik kimászni a felelősség alól, arra törekszik, hogy ne legyenek elszámoltathatók egyik nemzetállam bírósága által vagy akár az Európai Unió által sem.

Elmondta, minden általuk meghozott intézkedés abba az irányba mutat, hogy egy önálló univerzumot akarnak létrehozni.

Megadja szerint a  bizottság nem tudja, nem akarja majd érvényesíteni egyszerre a szólásszabadságot és az emberi jogokat. Úgy látja, ennek a folyamatnak az lesz a vége, hogy mérlegelve az emberi jogokat és a szólásszabadság fontosságát a felügyelőtanács az emberi jogok mellett fog voksolni, és cenzúrázza azokat, akik a tanácsnak nem megfelelő véleményeket fogalmaznak meg egyes érzékeny csoportokkal szemben.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Facebook időzítése a felügyelőbizottság felállításával nem volt véletlen, hiszen idén választások lesznek az Amerikai Egyesült Államokban, ahol mint tudjuk, komoly kampányfelület a közösségi média.

hirado.hu