Fellendülőben az autópiac
Továbbra is fellendülőben az autópiac! Szinte évről évre 5-10 százalékkal nő az adás-vételek száma és nemcsak a használt gépjárművek találnak gazdára. Év végére akár 100 ezer új autót is vásárolhatnak hazánkban. A gépjármű-kereskedők szerint a kedvező kamatú hitelek jelentősen élénkítik a piacot.

 

Új trendek


Nem csillapodott a magyar autópiac lendülete. Augusztusban közel kétszer annyi új autót helyeztek forgalomba, mint tavaly augusztusban. A 6-8 éves autók iránt a legnagyobb a kereslet, a trend azonban változott. Míg évekkel ezelőtt a diesel-es járműveket keresték a vevők, most már inkább a benzines autók találnak hamarabb gazdára – mondta a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének alelnöke. Gulyás József hangsúlyozta: 

„Mind az új, mind a használt autópiac viszonylag dinamikus, 5-10 százalék közötti növekedést produkált az első 6-8 hónapban. Ez azt jelenti, hogy év végére a használt autópiacon kb. 600 ezer darab lesz az adás-vételek száma, az új autók piacán pedig meglesz a bűvös 100 ezres szám. Azt gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy lejjebb mentek a kamatok, egyre többen vesznek fel hiteleket, a devizahitelek szinte teljesen kifutottak már az autópiacról és érezhetően az embereknél több pénz van, többet költenek.”


Hazai vagy külföldi?


Egyre több a külföldről behozott használt autó. Többségük öregbíti a hazai járműpark átlagéletkorát, hiszen a vásárlók elsősorban az idősebb, magasabb presztízsű gépkocsikat keresik. Gulyás József kiemelte, tavaly 155 ezer autó jött be külföldről, ez az 5-600 ezres használt autópiac majdnem harmadát jelentette. Az idén pedig tovább nőtt a külföldi autók behozatala, akár 170 ezer darabszám várható év végéig.


E-autók


Térségünkben is egyre több a zöld rendszámú autó. A környezetbarát járművek már a használt piacon is megjelentek. 6-8 millió forintért már lehet e-autót vásárolni.

Dér Vivien