Felkészülten várják a telet

Újdonság a megyei védelmi bizottság életében, hogy a téli időszak előtt a védekezésben és a lakosság vészhelyzet esetén történő segítésében feladatot ellátó szervek tájékoztatják egymást eredményeikről és arról, hogy egy esetleges katasztrófa esetén hogyan állnak egymás rendelkezésére. A védelmi szervek még helyzet előtt tájékoztatták egymást felkészültségükről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról számolt be a társszervek képviselőinek, hogy a téli, rendkívüli időjárási körülmények kezelése érdekében az igazgatóság teljes személyi állománya és eszközparkja készen áll a bevetésre. A területi szervezetek 941 fővel és 58 munkagéppel, a települési szervezetek 11 042 fővel, 221 munkagéppel, 161 gépjárművel, az önkéntes mentőszervezetek pedig 507 fővel állnak készen egy esetleges beavatkozásra.

 

Adottak a tárgyi és a személyi feltételek

 

Varga Béla, tűzoltó ezredes, a SZSZBM Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója azt mondta a tájékoztatót követően, a Katasztrófavédelemnek fontos feladatai vannak, annak érdekében, hogy a lakosság biztonságát minden körülmények között garantálják. Éppen ezért az utóbbi időszakban felkészítették állományukat, technikai eszközeiket a rendkívüli téli időjárásra. A siker és a hatékonyság érdekében munkatársaik képzéseken, tréningeken vettek részt.

A megyében 21 szervezet összehangolt munkája valósulhat meg rendkívüli időjárás, vagy katasztrófa esetén.

Farkas József, megyei rendőrfőkapitány az együttműködésről azt mondta, a Magyar Rendőrség részéről vannak a legnagyobb létszámban az utakon és a közterületeken. Éppen ezért nagyon fontos az ő felkészítésük a téli időszakra. A kapitány hozzátette, lényeges, hogy eszközeik működőképesek legyenek, valamint az, hogy az állomány vezetéstechnikai tudása megfelelő legyen. A leglényegesebbnek azonban a társszervekkel való kapcsolatot ítélte meg Farkas József.

 

„Életmentő Konvoj”

 

A védekezésben részt vevő szervezetek képviselői a tájékoztatón elmondták, egységeik mind személyi, mind pedig tárgyi szempontokból felkészülve várják a telet és az esetleges veszélyhelyzetet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a társszervekkel közösen létrehoztak egy „Életmentő Konvojt”, amely a nehezen megközelíthető helyeken nyújt majd segítséget a bajba jutottaknak. Ebben az esetben egy hókotró, egy mentő, valamint egy rendőrökből és tűzoltókból álló egység várja a bevetést.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)