Felkészültek a vízügyesek

A FETIVIZIG – a korábbi évekhez hasonlóan – idén ősszel is elvégezte védelmi létesítményeinek felújítását. Ennek keretében ellenőrizték a gátak, műtárgyak állapotát, a védelmi anyagok, eszközök, gépek működőképességét, meglétét, illetve a védelmi szervezetbe beosztott dolgozók felkészültségét. A szemlék során kiderült, a jelentősen megnövekedett feladatok ellenére is kiváló a felkészültség.

 

Több a feladat

 

– A száraz tározóknak a karbantartása nagyon komoly többletfeladatot jelentett a Nyírségben és a Rétközi-tónál is – kezdi részletezni Bodnár Gáspár igazgató a társaság megnövekedett feladatait. Az utóbbi időszakban ugyanis jelentősen bővült a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által kezelendő létesítmények száma, gyarapítva ezzel az igazgatóságra nehezedő feladatokat.

További képekért kattintson a fotóra!

– Igazgatóságunknál a társulatoktól átvett csatornákkal 2200 kilométerrel bővült a csatornahossz, 12 szivattyútelepet vettünk át, illetve ebben az évben teljes körűen foglalkoznunk kellett a két nagy árvízi tározó karbantartásával, a Szamos-Kraszna közi és a Beregi tározóval is. Illetve új feladatot adott a csapadékszegény időjárás miatt az a tény, hogy több tározónk teljesen kiszáradt és azoknak a gyommentesítését, kaszálását el kellett végeznünk – hangsúlyozta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

 

Árvízi fejlesztések

 

Komoly feladatot ró az igazgatóságra a jövő évben induló fejlesztések előkészítése is. A Tisza mentén ugyanis árvízi korszerűsítések indulnak, amelynek keretében az új mértékadó árvízszinthez igazítják a töltéseket az országhatár térségében. A munkálatokat az ukrán határnál kezdik majd meg. Jelentős belvízi korszerűsítések indulnak a szivattyútelepek fejlesztése területén, valamint a Kállai-főfolyás is teljes hosszban rekonstrukció alá kerül.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)