Felkészültek a télre

Az országos közúthálózat 2138 kilométeres szakasza található megyénkben, melyet a Magyar Közút Zrt. öt mérnöksége üzemeltet. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az M3-as autópálya kezelése továbbra is a Borsod megyei igazgatósághoz tartozik. Szabolcs-Szatmár-Beregben 734 kilométer útszakaszt soroltak az őrjáratos utak közé, ahol a téli időjárási körülmények között hóeltakarítás és sózás is történik. A rajonos és fehér besorolású szakaszokon csak a havat takarítják el. A Magyar Közút tervei szerint a jövő évtől minden utat az őrjáratos kategóriába sorolnak majd.

 

WEBKAMERÁK IS SEGÍTIK A TÁJÉKOZÓDÁST

 

Csapó László megyei igazgató elmondta, munkatársaik minden mérnökségen megtartották a téli gépszemléket, és többek között 39 kombinált járművel, 6 ezer tonna sóval és közel 200 fővel készen állnak a 2138 kilométernyi út síkosságmentesítésére és hóeltakarítására.

A felkészülés során a hófúvásveszélyes útszakaszokon hófogó hálókat telepítettek, de sokat segítenek a megelőzésben az erdő- és cserjesávok is. A gépeik téli tisztán tartási terv alapján dolgoznak, az ügyeletet közel 200 fővel látják el. Emellett folyamatos kapcsolatot tartanak a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel. A közlekedők tájékozódását pedig a társaság honlapján információk és webkamerák is segítik a téli időszakban.

Szoboszlai Tibor