Felkészült a honvédség

Régi hagyomány már a múzeumban, hogy a Magyar Honvédség tábornokai az aktuális kérdésekről tartanak tájékoztatót a lakosságnak. A mai előadás tárgyául sokakat érintő témát választott a házigazda. A migráció és a Magyar Honvédség szerepvállalása került napirendre.

 

A válság okai, a katonák szerepe

 

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helyettese előadásában beszámolt arról, mely tényezők okozták a migrációs válságot, valamint, hogy a Magyar Honvédség milyen szerepet vállalt a válság kezelésében.


További képekért kattintson a fotóra!

Az előadáson elhangzott, elsődlegesen európai uniós megoldásra lenne szükség, de amíg nincsen, addig minden nemzetállam saját határai biztonságának megőrzésére törekszik. Ezt szolgálta a kerítés felállítása is, amelynek célja az volt, hogy a legális beléptetőpontokra terelje a menekülteket, annak érdekében, hogy regisztrálják őket, ezzel együtt, hogy felszámolják az embercsempész hálózatokat.

 

Óriási üzlet

 

– Röszke–Hegyeshalom távolságért 1 millió forintot kell fizetni az embercsempészeknek. Ez egy óriási üzlet, aki ezzel foglalkozik és ebből él meg, az keresi az újabb lehetőségeket. Éppen ezért a határok megnyitása az embercsempész hálózatoknak és azon politikai erők érdeke, akik nem szimpatizálnak Magyarországgal – tette hozzá a parancsnokhelyettes.

 

Szabolcs felé is jöhetnek

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye eddig kiesett a migránsok útvonalából, az aktuális politikai helyzet miatt ez bármikor megváltozhat, aggodalomra azonban nincs ok, a Magyar Honvédség felkészült a helyzet kezelésére.

 

 Mint az árvíz

 

– A migránsáradat olyan mint az árvíz, gáttal, kővel lehet terelni, de nem fog megállni, mindig új utakat fog keresni – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor dandártábornok. A Magyar Honvédség lezárta a szerb és a horvát határt, ellenőrzés alatt tartja a szlovén és az osztrák határszakaszokat, így nagy valószínűség szerint a migránsok tovább fognak menni egy másik irányba. Az sem kizárt, hogy Románián keresztül érkeznek majd, egészen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig.

 

Felkészült a honvédség

 

A dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség katonái a Kossuth téren tett esküjükhöz híven felkészültek az ország védelmére. A rendőrséggel együtt közös határrendészeti tevékenységet folytatnak, részt vesznek az embercsempész hálózatok felderítésében, felszámolásában. Pilóta nélküli eszközökkel, megfigyelések alatt tartják a zöldhatárt. Feltérképezik azokat az útvonalakat, ahol az illegális bevándorlók jönnek, továbbá részt vesznek az elfogásukban. Amennyiben a keleti határszakasz veszélybe kerülne és parancsot kapnak rá, azonnal lezárják az országhatárt.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)