Félidőnél jár a Seuso, és már nyomában van Munkácsy

 Nem hiába a legek legjeként emlegetik az „országos turnéját” tartó Seuso-kincset. Tízezrek voltak kíváncsiak minden helyszínen a késő római kori ezüstleletre, és sorra dõltek meg a látogatói rekordok a közgyûjteményekben. Nyíregyháza pedig bőven kiveszi a részét az óriási érdeklődésből, hiszen a hét közepén már több mint 19 ezren regisztráltak vagy váltottak jegyet a kiállításra. Aki pedig még nem tette meg, az sem maradt le semmiről. A felbecsülhetetlen értékû kincs ugyanis március 27-étől egészen április 15-én, vasárnap 20 óráig megtekinthető a Jósa András Múzeumban. Ezt követõen azonban már a kifejezetten számukra kialakított kiállítótérbe kerülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Már 19 ezer felett járnak

– Az április 4-ei, szerda reggel 10 órai állapot szerint a kimondottan erre a célra létrehozott online felületünkön 18 589 ember regisztrált, hogy megtekinthesse a Seuso-kincset a Jósa András Múzeumban. Persze ez még csak a „félidei” állapotot hirdeti, és a teljes látogatottságot nem is takarja, hiszen a regisztráltakon kívül is jönnek be hozzánk és váltanak jegyet, így valószínûleg már 19 ezer felett járunk.

Még lehet jelentkezni

– Az online regisztrációs felületünkön az idősávok nagy része betelt, de ez nem azt jelenti, hogy már nem fogadunk több látogatót. Interneten keresztül egy-egy idősávra 40 fõ tud bejelentkezni, de ezen felül további hat-hat embert tudunk még fogadni. Érdemes telefonon érdeklődni nálunk és a kollégák azonnal segítenek idõpontot találni és foglalni minden kedves látogatónak – hangsúlyozta dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója.

– Az intézmény történetében egyedülálló, hogy 3 hét alatt tulajdonképpen az éves látogatottságát produkálja a múzeum ezzel a különleges tárlattal – mondta kérdésünkre dr. Ulrich Attila, a város kultúráért felelős alpolgármestere.

– Mindez igazgató úrék inspiráló ötletéből indult ki, de nagyon kellett hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester úr sikeres lobbizása is, így kerülhettünk be a hat „kitüntetett” város közé. Természetesen mindez pénzbe is került, de a magas látogatószámmal meg fog térülni a beruházás, ami egyben alkalmassá tett egy nagyobb termet bármilyen különleges tárgy fogadására például az állandó páratartalom, hőmérséklet és a jól őrizhetõség szempontjából is. Hogy messzebbre most ne is tekintsünk: nemsokára érkezik egy exkluzív Munkácsy-kiállítás, hogy a nyíregyháziak is itthon élhessenek át kulturális csúcsélményeket.

A tájékoztatás során megtudtuk, a Seuso-kinccsel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozások is rendkívül népszerûek, már ezekre is bejelentkezett 110 csoport, de a szervezõk készülnek a maratoni napokra is. Április 6-án és április 14-én ugyanis reggel nyolctól éjfélig lesz nyitva a múzeum, és várja a látogatókat.
– Eddig rengeteg látogatónk volt a megye szinte minden pontjáról, de jöttek Hajdú-Biharból, Szolnokról, Borsodból, sõt még a határon túlról is: Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről. Rengetegen érdeklődnek a kincs iránt, mi pedig különösen örülünk annak, hogy mi adhattunk utolsóként helyet ennek.

Különleges előadás pénteken

Április 6-án 18.00 órától egy különleges előadással – ingyenes – egészül ki a Seuso-maraton – tudtuk meg Pintye Gábortól, a Jósa András Múzeum régészétõl. A XX. század legnagyobb késõ római értékérõl, a pannóniai Seuso-kincsekrõl tart majd elõadást dr. Visy Zsolt régész, a Pécsi Tudományegyetem professzora, aki egyébként a híres pécsi ókeresztény temető feltárásait is vezette.

4 hónapig itt lesznek a festmények

Április 15-éig még a Seuso-kincsek tekinthetők meg a Jósa András Múzeumban, aztán egy rövid pihenõt követõen, június 23-án már Munkácsy Mihály festőművész 50 festményének ad majd helyet, amelyek itt lesznek egészen október 15-éig.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(A képen:  Itt éppen a Jókai iskolások egy csoportja várja, hogy megtekintse a Seuso-kincset)