Felháborodott ügyfelek a QUAESTOR nyíregyházi irodája előtt

– Becsaptak, mert amikor becsődölt, akkor szólni kellett volna, hogy jönni kellett volna a pénzért – a Buda Cash bedőlése után azonnal értesíteni kellett volna az ügyfeleit a QUAESTOR-nak, hogy bajba kerülhet – ezt mondta a QUAESTOR nyíregyházi irodája előtt egy nő. Vele együtt több tucatnyian gyűltek össze a Takarékpalota oldalában lévő fióknál. A sorban állók azt szerették volna megtudni, hogyan és mikor juthatnak hozzá a pénzükhöz. Sokan arra panaszkodtak, hogy a pénzügyi felügyeleti szervek nem foglalkoznak a problémájukkal, és azt sem tudják, kihez forduljanak most segítségért.

„VALAKI VÁLLALJON FELELŐSSÉGET!”

– Mi beadtuk a pénzt, ezért felelősséget kell vállalnia valakinek, és ha garancia van rá, akkor miért vagyunk itt a bizonytalanságban? Hol vannak a felügyeleti szervek? Meg mi az, hogy a tévében elmondják, és utána semmi nem történik? – mondta felháborodottan a sorban álló Terdik Mária.

Azok sem lettek sokkal okosabbak, akik bejutottak a QUAESTOR nyíregyházi irodájába. Az ügyfelektől türelmet kértek az ügyintézők. – Egyelőre várni kell, csak annyit mondtak. Nem tudják még ők sem, hogy fog alakulni, ezért kell várni – mondta el Szlobodán János.

FEDEZET NÉLKÜLI KÖTVÉNYEKET ADHATTAK KI

A különböző lapértesülések szerint a QUAESTOR csődjét a fedezetlen kötvénykibocsátás okozhatta. Kötvényekre magas hozamot ígértek, ezzel csábították a befektetőket. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén azt mondta, a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény-kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette. Az ügyfelek számára rossz hír, hogy arra az esetre nem vonatkozik a Befektető-védelmi Alap védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír – a QUAESTOR esetében vállalati kötvény – tőkéjét és kamatát. Az ügyfelek abban bízhatnak, hogy a cég valóban igazat mond, és van értékesíthető vagyona, mert úgy tűnik, ők csak ennek eladásából juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Z. Pintye Zsolt